Новини

Представники місцевих влад європейських країн не повинні співпрацювати з окупантами

14794019_1134311586634439_1832272533_n

У Стразбурзі стартувала 31 сесія Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи. Україну представляє у складі делегації в КМРВЄ голова обласної ради Гліб Пригунов. За його словами, сьогодні планується обговорення питань децентралізації та розширення можливостей місцевих громад. «Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи – це можливість поділитися досвідом та опанувати нові знання, яких не вистачає під час реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні», — підкреслив Гліб Пригунов.

Один із головних пріоритетів України — децентралізація та посилення влади на місцях. Переконаний, Конгрес буде для нас певним путівником у цих процесах, і це допоможе реалізувати реформу з дотриманням усіх європейських стандартів та принципів Хартії місцевого самоврядування.
Окрім проблем децентралізації, сесія КМРВЄ також присвячена питанням етики та прозорості роботи влади на місцевому та регіональному рівнях, дотримання прав людини та гендерної рівності.
Надзвичайно важливою темою роботи Конгресу є протидія агресії Російської Федерації: і в контексті незаконної окупації та анексії Криму, і в контексті війни на Сході.

“Нам потрібна єдність Європи на всіх рівнях — починаючи від глав держав та урядів, завершуючи представниками місцевого самоврядування. Лише така єдність може забезпечити протидію агресивним планам і агресивній політиці Росії. Тому перед нашими делегатами стоїть дуже амбітне завдання – забезпечити, щоб в Конгресі було чітке розуміння російської загрози і щоб на цьому рівні вживались політичні заходи”, — наголосив постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба.

Зазначимо, що у 2014 тодішній голова КМРВЄ став першим, хто засудив псевдо-референдум у Криму. З часу анексії півострова та військової агресії на Сході України, КМРВЄ випустив дві декларації, де різко засуджено дії РФ стосовно України.

«На жаль, багато Європейців сьогодні не впевнені, що на Сході нашої країни йде справжня війна, а не АТО. Тому для нас дуже важливо, аби Конгрес транслював всій Європі чіткий меседж, що Крим анексований, частина Донецької та Луганської областей окуповані, а Росія – це агресор, і будь-які контакти з окупаційними силами суперечать принципам, нормам та ідеалам Ради Європи», — наголосив Гліб Пригунов.

Довідково: Конгрес місцевих і регіональних влад (КМРВЄ) — загальноєвропейська політична Асамблея у складі Ради Європи, що представляє місцеві і регіональні органи влади країн-учасниць Ради Європи.
Сьогодні Конгрес засуджує військове втручання Росії на Сході України, а також засуджує усі форми тиску зі сторони РФ на своїх сусідів. КМРВЄ підтримує ініціативи та діяльність Генерального секретаря РЄ та інших органів, що спрямовані на підтримку мирного врегулювання в Україні. Конгрес закликає до міжнародного та всебічного міжнародного розслідування щодо порушень прав людини, скоєних в Україні під час та з часу подій на Майдані в лютому 2014 року.

14793997_1134312256634372_900049979_n