Новини

Гліб Пригунов: «Вивчення навіть власного досвіду – поштовх до нових інвестицій».

DSC_6591

 

“Українська Бельгія: іноземні інвестиції в Україні. Кінець ХІХ – початок ХХ ст.”  Саме із такою назвою сьогодні в історичному музеї відкрили виставку Голова обласної ради Гліб Пригунов та Посол  Королівства Бельгія в Україні ЛЮК ЯКОБС .

DSC_6357с

Гірничо-металургійна промисловість Півдня України зобов’язана своїм виникненням перш за все  іноземним компаніям. Особливо значним був вплив бельгійського підприємницького капіталу, через що сучасники називали Катеринославську губернію «Українською Бельгією» і «Десятою Бельгійською Провінцією». Бельгія була першим і основним іноземним інвестором імперії, а її інтерес був зосереджений у Придніпровсько-Донецькому регіоні в Україні.

На виставці представлено майже 250 історичних документів тих часів і подій, які відтворюють важливий  період бурхливого розвитку українського регіону.  Музейні предмети розповідають про історію діяльності бельгійських підприємців і капіталів у гірничій, металургійній, машинобудівній та хімічній промисловості і у сфері міського транспорту і електрики регіону.

Крім того представлені фотокартки і портрети бельгійських і українських підприємств, керівників і засновників заводів, рудників, шахт. На фотокартках відтворені гігантські металургійні  заводи з доменними печами, образи яких вражали уяву сучасників. Рудники, шахти, продукція заводів, і звісно, зображення робітників — металургів, шахтарів.  Промисловий бум створив робочі місця для десятків тисяч мешканців краю.

DSC_6546

«Відносини України і Бельгії мають довгу та багату історію, тож сьогодні ми можемо брати ці історичні приклади за основу сучасного співробітництва. А вивчення досвіду наших із Бельгією економічних співвідношень може стати поштовхом для нових інвестицій», — підкреслив Гліб Пригунов.