Новини

Гліб Пригунов: «Латвія – може стати нашим провідником до коштів єврогрантів».

28052498_1601566873226468_18680377_n

30-40 відсотків загального бюджету об’єднаних громад в Латвії складають кошти міжнародних грантів. Саме цього прагнуть і наші громади. Тому досвід Латвії у залученні іноземних фінансів буде для Дніпропетровських ОТГ найбільш корисним.
Перше і пріоритетне завдання, яке визначила робоча група Дніпропетровської обласної ради, є навчання наших спеціалістів писати гранти. Для цього до Дніпра вже приїздили тренери з Латвії, а наші керівники громад їздили до Прибалтики. Спілкування безпосередньо з латвійськими практиками, а не з теоретиками – це вагомі знання, які будуть використані згодом у нас. Тобто, завдяки цьому навчанню, територіальні громади зможуть отримати додаткові кошти на дороги, освітлення, будівництво об’єктів та інші необхідні роботи.

Дніпропетровщина інтенсивно переймає досвід децентралізації в європейських країнах, які вже пройшли цей шлях. Однією із таких є Латвія.

Гліб Пригунов, голова обласної ради, процес обміну досвідом усіляко підтримує: « Європа з нами плідно співпрацює в цьому напрямку. Їх досвід для наших ОТГ є важливою складовою успішних результатів, які повинен відчувати кожен мешканець громади».

У перших спільних проектах із Латвією планують залучити дві Дніпропетровські ОТГ. Окрім навчання спеціалістів, до обміну досвідом хочуть долучити і молодь – людей віком від 17 до 20 років. Обмін делегаціями в рамках проекту «Бізнес інкубатор» дозволить молоді напряму спілкуватися із бізнесом, отримувати спеціальні навички, знаходити інновації в обох країнах.

Плідна співпраця Дніпропетровщини і Латвії продовжується. Головне, що з обох сторін — це добровільне бажання обмінятися досвідом, а не просто гуманітарна допомога європейців. Наші успішні ОТГ мають, що показати і чому навчити європейських делегатів. Окрім вищеназваних проектів, є ще ряд ініціатив, які буде оприлюднено згодом.