Новини

Гліб Пригунов: «Мало сформувати громаду, її жителі повинні брати активну участь у розвитку власних територій!».

IMG-fbecb1d35eec7b73c865b8ee60f2f07d-V

У Дніпропетровській обласній раді відбулася фахова майстерня на тему «Секторальні реформи, як невід’ємна складова процесу децентралізації: соціальний захист». Розглядали питання нормативно-правового забезпечення та шляхи реалізації повноважень місцевими представництвами.

Зазначений захід відбувся в рамках Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується Асоціацією міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад.
Учасники – голови та депутати районних рад області, а також представники ОТГ.
На початку фахової майстерні було зазначено, що

Дніпропетровська область є одним з лідерів у реалізації реформи децентралізації і сьогодні налічує 56 ОТГ. Кожна з них має перед собою мету – стати сильною та заможною територією. У рамках реформи тепер відповідальність за свій розвиток лежить на самій громаді, її жителях та керівництві. Для цього реформа децентралізації передбачає передачу більшості прав на місця. У тому числі вирішення багатьох адміністративних питань, зокрема, і соціального сектору.

IMG-1865c64dbf0709c86a8385c810f8075b-V

В обласній раді відбулася зустріч голів ОТГ, на якій обговорили тему надання соціальних послуг населенню. Наразі 3 об`єднані територіальні громади включились у пілотний проект щодо впровадження інтегрованої моделі у цій сфері. Учасників зустрічі особливо турбувала роль районної ради у новій системі соціального захисту населення.

Говорили також про можливості залучення громадського сектору, бізнесу та неурядових фондів для вирішення питань соціально незахищених громадян та груп. Конкретні приклади консультаційної і координаційної роботи вже напрацьовані, зокрема, у вирішенні проблеми одинокості людей похилого віку.

IMG-13b0524520b0a81327c9964b631b0e34-V

Названі джерела, де можна віднайти гранти для якісного поліпшення соціального захисту незахищених верств населення.

Прийшли до думки, що соціальна політика має бути спрямована на вирішення проблеми людини чи родини, що опинилась в складних життєвих обставинах, а не зробити їх соціально залежними від допомоги протягом всього життя. А це, в свою чергу, зробить отримувача соціальних послуг економічно відповідальним.

«Реформа децентралізації є найбільш успішною ініціативою Президента України. Тепер жителі на місцях мають право самі розпоряджатися своїми грошима, вирішувати нагальні питання. Втім, за десятиліття Радянського Союзу, люди звикли не мати власної думки, звикли до того, що все за них вирішує центральна влада. Сьогодні така система не працює. Лише активна громадянська позиція, цікавість життям власної громади, відповідальність та ініціативність є запорукою заможного життя. Громади Дніпропетровщини дійсно кардинально змінилися з моменту формування – беруть участь у проектах, запроваджують нові програми, ведуть міжнародне співробітництво, активно взаємодіють і з обласною владою!» — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

IMG-27bee802ae4870a27b29d18e0b6ab5d5-V