Новини

Гліб Пригунов: « Наші земляки у США роблять велику волонтерську роботу. Очікуємо черговий гуманітарний вантаж для лікарень».

картинка2

Наразі величезний 40-футовий контейнер із сучасним медичним обладнанням прямує із США до України в рамках проекту “Support Hospitals in Ukraine” (“Підтримка Лікарень в Україні”). Таке масштабне трансатлантичне волонтерство стало можливим завдяки засновникам – дніпрянину, Віталію Дубілю і Павлу Федоренку із Запоріжжя.

З перших днів Євромайдану українці у США активно включилися у протестний рух проти режиму Януковича. Американці підтримали українців у їх виборі європейського вектору розвитку. З тих пір було розпочато збір гуманітарної допомоги для України. Співзасновник проекту Віталій Дубіль розповів:

« Коли почалися військові дії на сході, було зрозуміло, що медичного обладнання дуже бракує. Особливо хірургічного, яке конче потрібне для лікування поранених хлопців під час бойових дій. Я сам з Дніпра, у мене там родина, друзі, сестра — лікар. Наше місто наближене до зони АТО, куди доставляють поранених, тому ми вирішили сфокусуватися на ньому. Ми контактували з лікарями напряму, питали, що їм потрібно, потім перевіряли наявність по базах даних Project C.U.R.E. — організації, яка нам надає медичне обладнання, і потім відправляли саме те, що потрібно лікарням. Ми не відправляли аби щось, а відправляли конкретно під замовлення».

Важливим завданням для засновників проекту стало залучення організацій-донорів та налагодження контактів з усією Америкою. Наприклад, 10 тис. доларів хлопці отримали від громадської організації Razom for Ukraine в якості гранту. Також була фінансова підтримка від групи анонімних донорів з Коннектикуту – 15 тис. доларів. Але найбільша кількість пожертв – це невеликі суми у 20-50-100 дол. (з миру по нитці!).

Були і цікаві способи збору коштів. Віталій Дубіль розповідає : «Подруга з Вашингтону виходила заміж. Разом зі своїм чоловіком подаровані на весіллі гроші вони передали проекту. Також одного разу влаштовували аукціон. Лотом був квиток на концерт «Океан Ельзи» у Нью-Йорку. Один з них купили за 500 доларів, оригінальна ціна якого була 80».

Голова обласної ради Гліб Пригунов нині розповів, що Дніпро готовий зустрічати четвертий гуманітарний вантаж. Приміщення, охорона, перевезення – все для передачі медичного обладнання на баланс лікарням. Про наших земляків щиро каже: «Хлопці не просто молодці. Вони — справжній приклад не тільки для українських громад за кордоном, а й для самих українців! Як медик за освітою я чудово розумію значення такого медичного вантажу із США для наших лікарень. Починаючи із наборів з витратними матеріалами, завершуючи сучасною технікою. У час, коли йде війна на Сході, це вкрай потрібна допомога».