Новини

Гліб Пригунов: «особливі» діти поруч і вони потребують родини».

IMG_4267

Голова обласної ради Гліб Пригунов привітав малечу із святом Великодня в Спеціалізованому Будинку дитини.

В цьому закладі живуть діти від народження і до 4-х років. Зараз тут лікуються та виховуються 100 дітей  — більшість із певними патологіями: щелепно-лицевою, ураженнями центральної нервової системи, народжені від ВІЛ – інфікованих батьків та інші. За словами керівника мед закладу, понад 50% дітей всиновлюються, але решта відправляється до інших дитячих будинків.

IMG_4264

Гліб Пригунов, голова обласної ради закцінтував увагу на тому, що завдання влади полягає в тому, щоб якомога частіше привертати увагу суспільства не стільки до проблем цих дітей, а скільки – до того, що вони взагалі існують: «Тут за парканом, хоч і в гарних умовах, із добрими вихователями та професійними лікарями живуть хворі діти, які потребують родини. Більшість з нас їх не бачать. Але вони заслуговують на щастя саме так, як і всі інші. Дійсно, всиновлення таких дітей із «особливими» потребами – це відповідальний крок, на який здатні тільки зрілі люди. У багатьох розвинутих країнах люди вже давно зрозуміли, що «особливі» діти – це не тягар, це просто не розкритий потенціал. Ми бачимо, що за кордоном багато відомих людей, акторів, бізнесменів, політиків всиновлюють таких дітей. І це – не піар. Це вчинок дорослої людини, яка має достатньо сили духу, добра, любові, аби зробити цей світ краще».

IMG_4192

До речі, підкреслив Гліб Пригунов, в області працює програма з підтримки дитячих домів родинного типу: «Інтернатні заклади це пережиток минулого. На зміну державним дитячим будинкам повинні прийти будинки сімейного типу. Наразі наша держава співпрацює з провідними міжнародними благодійними організаціями та фондами, які виділяють кошти на організацію та розвиток дитячих будинків сімейного типу. Адже саме у таких умовах діти — сироти знаходять справжню сім`ю та виростають повноцінними членами суспільства. Щорічно в області зменшується кількість дітей-сиріт. Зараз в регіоні їх трохи більше трьох сотень. І ми повинні прийди до того, коли в нашому суспільстві взагалі не буде потреби створювати інтернати та дитячі будинки».