Новини

Гліб Пригунов: «Проблеми влади України та Європи дуже схожі»

49448_009

Взаємодія громадян та влади! Як зробити її найефективнішою! Як підняти рівень громадської активності, залучати громадськість до управління громадами та зробити роботу влади максимально прозорою та зрозумілою! Це головні теми засідання сьогоднішньої сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, що зараз триває у Страсбурзі.

Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради виступив сьогодні із докладом, в якому  навів приклади проектів, які полегшують взаємодію між владою та населенням в Україні.

По-перше, це «Громадський бюджет» — проект, згідно якого в конкурсному порядку виділяються гроші на фінансування проектів громадян.

По-друге, «Електронні петиції», що дозволяє людям донести свої думки до влади та знайти однодумців.

По-третє, «Прозоро» —  механізм електронних державних закупівель, це  надає можливість  громадянам контролювати витрати державного бюджету.

Четверте, відкриття ЦНАПів та їх он-лайн платформ. Завдяки чому громадяни  можуть швидко отримувати будь-які документи, паспорти, дозволи тощо.

П’яте, впровадження он-лайн трансляцій сесій міських та обласних рад, наявність у керівників міста і області персональних сторінок в соціальних мережах – все це робить владу більш доступною та відкритою.

Ключова тема Конгресу — децентралізація та роль органів місцевого самоврядування і місцевої влади у вирішенні нагальних проблем. Під час сесії КМРВРЄ Україна матиме можливість обмінятися найкращими практиками із представниками інших 46 країн Ради Європи.

17623106_1294975170555969_2089232261_o

«Проблеми України та Європи дуже схожі. Головні проблеми, які озвучували європейці, це : необхідність делегування більших повноважень громадськості, напрацювання імунітету від популізму та розширення електронної демократії. Під час цієї сесії ми якраз шукаємо шляхи подолання цих проблем та підтримки з боку Конгресу всім країнам!», — зауважив Гліб Пригунов.

В рамках конгресу також була розглянута Дорожня карта заходів щодо попередження корупції на місцевому та регіональному рівнях.  проекти доповідей щодо «Створення проведення прозорих державних закупівель на місцевому та регіональному рівні», «Захист викривачів», «Кумівство та службове заступництво (підбір персоналу) »,« Перегляд європейського кодексу поведінки з метою політичної інтеграції місцевих і регіональних виборних представників » А також було розглянуто доповідь щодо «Відкритих даних для поліпшення якості державних послуг.

Окремо була винесена молодіжна тема, а саме співпраця молоді  та влади.  Марія Сімонова, молодіжний депутат від України навела приклад, коли в Києві на молодіжні проекти було виділено понад 10% із міського бюджету. Це звісно піднімає рівень відповідальності у молоді за розбудову власного майбутнього.