Новини

Гліб Пригунов: «Співпраця між Дніпропетровщиною та Канадою принесе користь усій Україні»  

19055921_1593486437337307_5875566252983374029_o

 У  Нікополі розпочали будівництво нової сонячної електростанції. Під неї відвели 15 га міської землі. Усього тут працюватиме майже 31 тисяча панелей потужністю  10 МВт на добу, які генеруватимуть сонячну енергію для електромереж України. Таким чином, Дніпропетровщина  збільшує виробництво електроенергії альтернативних відновлювальних джерел. Такі проекти є світовим підходом до вироблення енергоносіїв, адже сонячна енергія є екологічно чистою.

Вартість проекту – близько 12 млн євро. Кошти інвестує  компанія  TIU Canada Ltd. Це черговий проект співпраці між Дніпропетровською обласною радою та Урядом Канади, в рамках Угоди про нарощування співпраці, яка була підписна між урядами двох країн у липні 2016 року. А також першою канадською інвестицією в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з Канадою. Проект будівництва сонячної електростанції , що був ініційований ТОВ «Екотехнік-Нікополь» ще з 2011 року знаходився на супроводі КЗ «Дніпропетровське регіональне інвестиційне агентство» Дніпропетровської обласної ради» (ДІА).

 «Ми раді здійснювати перші кроки в секторі української відновлювальної енергетики», — зазначив президент компанії RAM, яка управляє TIU Canada Ltd  Майкла Юрковича.

«Будівництво сонячної електростанції – це продовження співпраці між Дніпропетровщиною та Канадою,яка принесе користь всій Україні. В рамках угоди між областю та урядом Канади на Дніпропетровщині вже працює потужний зерновий елеватор. Реалізація цього проекту  активно сприяє розвитку зернового напрямку у сільському господарстві. Будівництво ж сонячної електростанції – це внесок Дніпропетровщини у розвиток альтернативної енергетики  України та Дніпропетровщини, це додаткові робочі місця та  кошти у міському бюджеті Нікополя. Крім того, така робота  відповідає Екологічній стратегії Дніпропетровщини, стратегічним напрямком якої є енергетична незалежність України та нашого регіону», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

Зараз в області вже побудовано 2 сонячні електростанції в м. Покров та м. Підгородне.

Протягом 2017 року в рамках реалізації інвестиційних проектів,які знаходяться на супроводі  ДІА планують збудувати ще  2 сонячні електростанції  у Софіївському р-ні та          м .Підгородне. Також приватними компаніями ініційовані інвестиційні проекти з будівництва сонячних електростанцій в Широківському, Криворізькому, Нікопольському та Новомосковському районах, сумарною потужністю 234,9 МВт. Спільно з ДІА ведеться пошук інвесторів на дані проекти.

Також на супроводі ДІА знаходяться проекти з вироблення одного з джерел альтернативної енергетики – створення об’єкту поводження з відходами в рамках субрегіону «Західний Донбас» та створення підприємства з виробництва біопаливних гранул пелет у Синельниківському р-ні.