Новини

Енергетична незалежність держави починається з кожної окремої квартири та громади, яка займається енергозбереженням

Конкурси мікропроектів

У Дніпропетровській обласній раді визначилися із переможцями конкурсів мікропроектів з енергоефективності та енергозбереження серед органів самоорганізації населення, ОСББ та в житловому секторі. За їх результатами, 61 житлове об`єднання з Дніпропетровщини цього річ зможе реалізувати у своїх будівлях енергозбережні заходи. Установити нові вікна та двері, які триматимуть тепло, прилади освітлення, які будуть працювати лише за потреби, відремонтувати міжпанельні шви у всьому будинку, утеплити стіни, модернізувати систему опалення, освітлення, вентиляції та багато іншого.

На участь у конкурсах заявки подали 180 ОСББ, ОСН, ЖСК регіону. Найбільше переможців з Дніпра, Нікополя, Кривого Рогу, Марганцю, Павлограду,Тернівки, Жовтих Вод, Новомосковська та Нікопольського та Петриківського районів.

«Наше завдання стимулювати населення займатись енергозбереженням. З енергоощадних заходів у кожній окремій квартирі, будинку, структурі формується енергетична безпека всієї країни. Енергетична незалежність – стратегічне завдання Президента України Петра Порошенко. В обласній раді ми продовжили конкурси міні проектів з енергозбереження, переможці яких на умовах спів фінансування з обласного бюджета можуть отримати необхідні суми на реалізацію енегозбережних заходів. Так ми стимулюємо громадян заощаджувати енергоносії, вони ж у свою чергу підвищують комфортні умови проживання у своїх приміщеннях та заощаджують власні бюджети», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Фінансова участь мешканців складає не менше 20% від загального бюджету мікропроекту, розмір гранту з обласного бюджету кожному переможцю складає від 15 до 50 тис грн. На фінансування переможців конкурсів в обласному бюджеті передбачено 2 млн грн. 

«Переможців обирали за наступними критеріями: соціальна значимість проекту, актуальність тематики, кількість мешканців, які отримують соціальний ефект від реалізації проекту, рівень спів фінансування учасників конкурсу, розмір гранту, що запитується з обласного бюджету» – прокоментував голова комісії конкурсу, заступник голови обласної ради Мгер Куюмчан. За словами ініціатора конкурсу мікропроектів з енергоефективності та енергозбереження серед органів самоорганізації населення та ОСББ Дмитра Хозіна, конкурс пройшов чесно та прозоро.

«Спочатку конкурс досить довго запускався, оскільки ми хотіли показати кожному чітку формулу нарахування балів і працювати максимально прозоро, наскільки це можливо. Бали нараховувались за наявність проектно-кошторисної документації або попередніх підрахунків, термін введення в експлуатацію – будинки збудовані до 1991 року, застосування новітніх та інноваційних технологій, чисельність мешканців населеного пункту до 150 тисяч осіб, учасники,які протягом останніх 3-х років не були переможцями. Конкуренція була жорсткою, з 77 заявок ми обрали 32 переможці. Сім проектів відхилено комісією через невідповідність принципу енергоефективності: ремонт каналізації, системи холодного водопостачання, заміна електропроводки. Комісія сподівається на збільшення фінансування конкурсу у наступному році», — зазначив він.