Новини

Новий закон про протидію домашньому насиллю. Актуальність, особливості та впровадження

!!

За круглим столом сьогодні зібралися представники органів державної та обласної влади, прокуратури, національної поліції та охорони здоров’я. Усе заради того, аби обговорити єдину стратегію імплементації нового закону в сфері запобігання та протидії насильству. Він набрав чинності з початку цього року.

Домашнє насилля – це поширена проблема в усьому світі серед усіх верств населення. Різниця у тому, що за кордоном, це суспільно-важлива тема, якою опікуються на рівні держави. Різноманітні громадські організації допомагають жертвам домашнього насилля, підтримуючи їх психологічно та матеріально. В Україні ж прийнято вважати, що прояви агресії у сім’ї – це особиста проблема кожного. Втім, новий закон покликаний повністю змінити роками усталені стереотипи.

Ірина Луценко, народний депутат від БПП, зробила акцент на актуальності цього закону через певні обставини в суспільстві:
«По-перше, вимушено переміщені особи та бійці АТО знаходяться в нестабільному психологічному стані, через що зростає кількість насильств в родинах. По-друге, не зменшуються і так звані, «класичні» насильства, коли чоловік принижує, ображає, б’є жінку чи дітей. Закон передбачає жорсткіші покарання для кривдників та дозволяє національній поліції контролювати поведінку порушника, аби уникнути повторного насилля».

!!!

У 90% випадків від проявів агресії страждають жінки та діти. Понад 3 мільйони неповнолітніх в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім’ї або є їхніми вимушеними учасниками. За 2017 рік у Дніпропетровській області було надано допомоги 1038 особам – жертвам насильства, з них 1006 особи – жінки.

Голова обласної ради Гліб Пригунов зазначив про не менш важливий напрямок роботи:
«Я переконаний, що важливий аспект — це запобігати насильству. Виховувати людей, виховувати нові стандарти відносин в родинах. Ми всі маємо усвідомлювати про неприпустимість насильства взагалі!».

Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович зазначила, що роз’яснювальні зібрання стосовно нового закону про протидію домашньому насиллю проведуть у різних куточках України.