Новини

Нідерланди та Дніпропетровщина реалізують спільні проекти.

22690054_1292701674171466_1802041853_o

Відчутні результати та реальне покращення життя в громадах – такими є «наслідки» реформи децентралізації в Україні. До цього процесу у Дніпропетровській області дуже часто долучаються іноземні партнери. Дружні урядові організації допомагають нам своїм прикладом і досвідом децентралізації, яку успішно запровадили у себе вже роки тому.

Такими організаціями є VNG International та PAX. За ініціативи нідерландців і за підтримки Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України 20 жовтня 2017 року у м.Дніпро відбулася заключна конференція проекту «Державне будівництво та підзвітність у Східній Україні». Головною метою співпраці було втілити різноманітні спільні ініціативи міської влади та місцевих громадських організацій. До учасників програми увійшли Павлоград, Першотравенськ, Святогірськ, Слов’янськ, Покровськ, Ізюм.

Ці міста отримали від іноземних партнерів фінансову та консультативну підтримку і, таким чином, змогли реалізувати безліч необхідних для своїх громад проектів. Наприклад, у місті Павлоград сьогодні працює АРТ-територія «Всі свої». Простір вільного спілкування та підтримки громадськості, можливість кооперації жителів та місцевої влади, а також допомога сім’ям переселенців.

«Проект реалізували у приміщенні бібліотеки №2, де виконали капітальний ремонт. Втім, головним нашим завданням було створення сприятливого, інформаційно-забезпеченого простору для проведення навчально-просвітницької діяльності, тренінгів, семінарів, що дасть можливість пожвавити діалог між людьми», — зазначив мер Павлограду Анатолій Вершина.

Подібні проекти були реалізовані і в інших містах області: центр підтримки суспільних ініціатив у Святогірську, «Партнерство в ім’я розвитку» у Першотравенську, етнофестивалі та тренінги з підлітками у Покровську та Слов’янську. Експерт нідерландських партнерів Маїта ван дер Марк вважає, що головною умовою гармонійного та успішного життя у громадах є довіра між людьми та владою.

«Конструктивний діалог лежить в основі розвитку регіонів. Люди повинні розуміти і вірити в те, що влада робить усе для їх добробуту. Втім, таку довіру дуже важко заслужити, але ж саме для цього ми і працюємо!» — зазначила експерт VNG International.

Обласна влада Дніпропетровщини також активно підтримує та розвиває міжнародну співпрацю регіону. Завдяки власним зусиллям та підтримці іноземних партнерів наша область є одним з лідерів України у процесі децентралізації.

«У 2017 році перспективним планом створення громад передбачено 56 ОТГ. Цей показник є надзвичайно високим, так само як і досягнення вже новостворених громад – місцеві бюджети зросли від 2 до 12 разів. Таким чином ми будуємо сильні та заможні території, які, власне, є основою заможної держави», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.