Новини

Обласна рада заробляє на власному майні і збільшує надходження у бюджет.

оренда11

 

За останній рік надходження до обласного бюджету за оренду нерухомого майна зросли на 40%.  Це є результатом перегляду депутатами умов виконання закону про надання в оренду нерухомого майна, що належить обласній раді.  Основні з них – проведення оцінки відповідності та впровадження прозорих конкурсів.

Раніше комунальні підприємства самостійно, без публічних оголошень,  проводили конкурси про надання в оренду власних приміщень. Як правило, в конкурсі брав участь 1 претендент, який автоматично ставав переможцем. Таким чином, задекларована ціна оренди була мінімальною (відповідно до незалежної експертної оцінки вартості нерухомого майна) – від 0,5 до 1,5 тисячі грн. Натомість, коли конкурси на право укладання договорів оренди нерухомого майна почали проводити в обласній раді, з’явилась конкуренція. За останній рік в кожному конкурсі в середньому бере участь від двох до п’яти орендарів. Їх пропозиції зросли відповідно комерційній ціні у залежності від об’єкту оренди та його цільового використання.

Таким чином з грудня минулого року було проведено приблизно 55 відкритих прозорих конкурсів. Завдяки цьому дохід до загального фонду обласного бюджету склав по 300 тисяч гривень на місяць додаткових коштів. Для порівняння, сумарні надходження за липень 2017 склали 3,5 млн грн, в той час як у 2015 – 0,9 млн грн.

«Для гарного результату та чіткої роботи системи іноді потрібен особистий контроль та перегляд напрацювань. Метою обласної ради є максимально продуктивне виконання усіх законів та нормативних актів, а, якщо від цього зростає бюджет, то це вже наявна користь  для мешканців області», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.