Новини

Обласна рада ініціює зміни до Закону України.

22548866_238051563262584_4097332993160798722_o

 

Фахова дискусія  у Верховній раді  — логічне продовження проголосованого на минулій сесії обласної ради Звернення до Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради щодо  змін до природоохоронного законодавства України, — вважає Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради.

Дніпропетровська область сьогодні є найбільш техногенно-напруженою областю серед регіонів України.  Показники забруднення атмосферного повітря щороку зростають. Збільшується захворюваність населення, серед мешканців регіону  зростає соціальна напруженість щодо незадовільного екологічного стану. Особливу увагу громадськості викликають підприємства-забруднювачі   міст  Кривий Ріг, Дніпро та Кам’янське.

«Саме тому ми розробили пропозиції до головного законодавчого органу   країни. Ці пропозиції дозволять на місцевому рівні впливати  на підприємства – забруднювачі. Наші пропозиції з підвищення екологічного податку створять такі  умови при яких підприємства – забруднювачі будуть змушені  мінімізувати шкідливі викиди, а не сплачувати за них податки», — прокоментував голова постійної комісії з питань та енергозбереження Дніпропетровської обласної Анатолій Івахно.

22548811_238051216595952_6764991674234486797_o

Для обговорення на круглому столі у Верховній Раді були дніпропетровцями були винесені такі питання:

  • Передача місцевим органам повноваження на видачу дозволів, які регламентують дії підприємства із захисту навколишнього середовища.
  • реформування Державної екологічної інспекції України, що забезпечить ефективний нагляд за дотриманням вимог природоохоронного законодавства
  • підвищення ставок екологічного податку за забруднення навколишнього природного середовища
  • розробка та затвердження порядку проведення моніторингу навколишнього природного середовища підприємствами

Ситуація, що склалася, потребує спільної конструктивної роботи  від Уряду, міністерства екології та природних ресурсів, народних депутатів  та органів  місцевого самоврядування.   Саме об’єднання представників різних гілок влади та екологів відбулося на круглому столі. На думку Олега Недави, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики,  тепер справа за розглядом всіх пропозицій у профільному комітеті.

 

Повне відео засідання