Новини

Стратегія енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії Дніпропетровської області

Найбільш гострими в Україні на сучасному етапі її розвитку є проблеми стабільного енергозабезпечення та ефективного використання енергоресурсів, від вирішення яких значною мірою залежить рівень економічного і соціального розвитку суспільства.

Дніпропетровська область — одна з найбільш економічно розвинутих та індустріалізованих областей України, внесок якої в економіку України перевищує 10%. Водночас, Дніпропетровська область є одним з найбільших споживачів паливно-енергетичних ресурсів серед регіонів України, тому питання енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії є вкрай важливими.

Місцеві органи влади мають проявити лідерство у становленні сталих енергетичних систем та боротьбі зі змінами клімату, адже саме на місцевому рівні спостерігатимуться найвідчутніші наслідки цих проблем, а сектор енергетики одним з перших зазнає їх впливу.

З метою вирішення згаданого питання 23 жовтня 2017 року під керівництвом заступника голови обласної ради по виконавчому апарату Ісаєва Олега Рудольфовича, було проведено чергове засідання робочої групи з розробки Стратегії енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії Дніпропетровської області, на якому розглянуто проект Стратегії енергозбереження, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії Дніпропетровської області на 2018 – 2035 роки (далі – Стратегія). Також обговорені пропозиції учасників робочої групи, питання подальшого оприлюднення та громадського обговорення проекту документу, пропозицій щодо його подання на розгляд засідання одинадцятої сесії Дніпропетровської обласної ради.

Адже Стратегія – це узгоджена система стратегічних та операційних цілей підвищення енергоефективності та втілення заходів (проектів) раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів у бюджетній сфері, житлово-комунальному господарстві та господарському секторі, а також розвитку відновлювальної енергетики.

Стратегія передбачає врахування економічних, соціальних та екологічних пріоритетів енергозбереження, енергоефективності та розвитку енергетичної сфери Дніпропетровської області задля задоволення потреб населення та економіки.

Головною метою Стратегії є гарантування енергетичної безпеки області за рахунок підвищення рівня енергоефективності та втілення заходів (проектів) раціонального використання ПЕР в бюджетній сфері, житлово-комунальному господарстві та промислово–господарському секторі,  збільшення частки енергії, виробленої з альтернативних видів палива та альтернативних джерел енергії в енергетичному балансі області, а також покращення стану довкілля, шляхом скорочення викидів забруднюючих речовин та парникових газів, що приведе також до зменшення ризиків для здоров’я населення.

Мета стратегії вимагає суттєвих інвестицій в модернізацію енергетичної інфраструктури, будівництва нових об’єктів альтернативної енергетики, розширення інституційної спроможності органів державної влади і місцевого самоврядування та інформованості населення.

Вирішення завдань з енергетичної безпеки можливо за рахунок координації зусиль органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, підприємств різних форм власності та населення, залучення бюджетів різних рівнів, залучення інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством (гранти, позики, механізми державно-приватного партнерства, укладення договорів з енергосервісними компаніями, тощо).

Наразі проект згаданої Стратегії готується до оприлюднення в засобах масової інформації для ознайомлення та внесення пропозицій всіма зацікавленими сторонами.

 

 

Щоб завантажити Стратегію натисність на забраження  ↓

 

http://oblrada.dp.gov.ua/wp-content/uploads/2017/10/стратегія-єколо-1-1200x800.jpg