Новини

Унікальну знахідку – княжий меч доби Святослава представили в історичному музеї ім. Яворницького

IMG_4439

У 2011 році у р.  Дніпро біля  острова Хортиця мешканець Запоріжжя під час рибалки на глибині 22 метри знайшов стародавній меч. За словами істориків це місце ймовірної загибелі у 972 році київського князя Святослава, а сам меч міг належати князю. Зараз експонат представлений у Дніпропетровському історичному музеї ім. Яворницьковго, подивитися на нього можна до кінця вересня. Виставку відвідав голова облради Гліб Пригунов

«Ця знахідка має неабияке значення, адже дозволяє усвідомити складні процеси політичної історії нашої держави. Впевнений, що знайдений меч десятого століття стане каталізатором нових досліджень історії Київської Русі та проллє світло на темні плями у нашій історії», — зазначив Гліб Пригунов.

Меч має довжину 94 см та вагою близько 1 кг, є зразком елітарного озброєння, про що свідчить насічка на руків’ї із мідного сплаву, срібла та можливої позолоти.

У давні часи по Дніпру проходив  важливий шлях «Із варяг у греки» — від Балтійського моря до Чорного. Біля Хортиці діяли важливі річкові переправи, на яких знаходилось місце збору давньоруських військ. Повертаючись із військового походу на Балкани біля порогів Святослав потрапив у засідку, влаштовану печенігами, де й загинув разом зі своєю дружиною. Причини,обставини та наслідки загибелі князя й досі не з’ясовані. Тому кожна знахідка того часу має неабияке історичне значення.

 

 

 

 

 

 IMG_4422 IMG_4467 IMG_4484