Новини

Успішний приклад об’єднаних територіальних громад – це головний мотив для скорішого створення подібних об’єднань в регіоні

куюмчян мост

На Дніпропетровщині активно проводиться реформа з децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Наш регіон один з лідерів по кількості успішних ОТГ. Громади розуміють усі переваги реформування, головною з них є те, що бюджетні кошти території будуть залишатись на місцях та йтимуть на розвиток громади. Роботу державної влади підтримує світова спільнота, яка надає гранти для ОТГ та допомагає створювати проекти для громад. Яскравим прикладом успішної об’єднаної територіальної громади є село Ювілейне та м. Підгородне, які отримали близько 80 млн грн. додатково до свого бюджету.

Наразі, фахівці «Агенції місцевої демократії», залучають провідних експертів з країн, що запровадили децентралізацію — Грузії, Польщі та Італії, які консультують та допомагають нашим громадам створювати свої вдалі проекти по об`єднанню. У планах також зробити повчальні кінофільми, аби громади у простій та доступній формі могли зрозуміти як проводити реформування та які вигоди матимуть.

«Громади які вже об’єднались мають своїм позитивним прикладом спонукати інших до реформування. Тим більше, що переваги децентралізації очевидні: самостійність територій, бюджетна та економічна незалежність від області та державного бюджету. Тому ми залучаємо кращих фахівців у цій області до консультування та навчання наших громад», — зазначив голова облради Гліб Пригунов.

За словами заступника голови облради Мгера  Куюмчяна, ті громади, які поквапляться зі створенням ОТГ матимуть ряд переваг згідно податкового та бюджетного законодавств і більше фінансових повноважень.