Новини

Як будуть вирішувати екологічну загрозу від високо мінералізованих шахтних вод Кривбасу.  

шАХТНІ ВОДИ

 

Щороку до 14 мільйонів кубічних метрів високо мінералізованих шахтних вод накопичується у наслідок добування залізної руди в шахтах Кривбасу. Питання поводження з шахтними водами Кривбасу дуже актуальне для Дніпропетровщини та сусідніх областей, які використовують воду Дніпра.

Якість поверхневих та підземних вод, які є джерелом питного водопостачання для міст і сіл Дніпропетровської, Миколаївської і Херсонської областей значно погіршилась та не відповідає нормам. Одним з пріоритетів роботи обласної ради – є вирішення екологічних проблем.

«Ми не можемо залишити поза увагою проблему високої мінералізації води, тому залучили до її вирішення фахівців німецької компанії GIZ, які мають досвід у вирішенні подібних питань. Також до роботи долучилися наші науковці, громадськість, місцева та обласна влада. В такій робочій групі і народилися декілька варіантів вирішення, як саме поводитися із високо мінералізованими шахтними водами. Таким чином, об`єднавши зусилля бізнесу, місцевої влади та німецьких експертів ми зрушили це питання з місця», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Розроблено 5 можливих шляхів вирішення проблеми. Днями їх обговорили на Криворізькому залізнорудному комбінаті з усіма учасниками процесу: керівниками гірничо-збагачувальних комбінатів, шахт та міською владою Кривого Рогу. Зараз усі пропозиції проходять узгодження і невдовзі має бути запропонований єдиний оптимальний шлях вирішення проблеми. Крім того, сторони дійшли згоди про необхідність впровадження моніторингу річки Інгулець, який буде надавати об’єктивну картину стану водойми. І кожен бажаючий зможе он-лайн відстежувати стан річки. Крім того, система моніторингу дозволить управляти системою розбавляння та промивки русла. Роботу щодо установки моніторингу німецька сторона повністю бере на себе. Вона буде реалізована у рамках 2-ї фази реалізації проекту.