Новини

«Як умру, то поховайте Мене на могилі, Серед степу широкого, На Вкраїні милій..»

IMG_3251

22 травня – день перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченко. У Дніпрі цей день відзначали традиційно, поклавши квіти до пам’ятника Шевченку. У заході взяли участь жителі міста, громадськість та представники обласної влади.
Сьогодні могила великого українського поета знаходиться в Успенському соборі Канева на Чернечій горі. Сталося так, що Шевченком помер 10 березня 1861 року під небом Північної Пальміри у своїй майстерні при Петербурзькій академії мистецтв, де пройшли останні роки його життя. Поховали митця 28 лютого на Смоленському цвинтарі в Петербурзі. Втім, згідно із заповітом Тараса, його прах перевезли в Україну друзі, члени Української громади в Петербурзі, зокрема Михайло та Олександр Лазаревські, Пантелеймон Куліш, Григорій Честахівський.
Відзначання дати перепоховання Тараса Шевченка має неабияке значення для українського народу, адже колись день заборонили, намагаючись знищити історію та цінності українців. У 1971 році 22 травня оголосили націоналістичним святом, відтоді участь у ньому була заборонена. Усіх, хто приходив у цей день вшанувати пам’ять Шевченка, силою розганяла міліція. Так продовжувалось аж до 1989 року, коли традицію все ж відновили. З тих пір кожного року люди збираються, аби висловити свою повагу та шану людині, чиє прізвище уособлює любов та відданість рідній Україні!