Новини

Інвестиційний паспорт – джерело ідей для бізнесу

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПАСПОРТ

 

В Дніпропетровській обласній раді презентували Інвестиційний паспорт області, який вперше створений фахівцями облради та Інвестиційної агенції DIA.

«Інвестиційний паспорт – це обов’язковий документ для території, яка зацікавлена в залученні інвестицій, як внутрішніх так і закордонних. А наше завдання полягає в збільшенні інвестицій до області», — прокоментував голова обласної ради Гліб Пригунов.

В Інвестиційному паспорті зібрана та структурована інформація про Дніпропетровщину: географічне положення, людські ресурси, структуру економіки, зовнішньо-економічну діяльність, перелік інвестиційних проектів, а також довідкову інформацію для бізнесу.

Ексклюзивність документу полягає не тільки у великому об’ємі  інформації, але і в його подачі. Наприклад, в питаннях логістики відійшли від простого переліку видів транспорту та можливих об’ємів вантажів, і зосередилися на конкретних можливостях річкових портів, контейнерних терміналів, митних постів та авіаційних хабів. Наприклад, компанія, яка планує створити виробництво в області, може розглянути транспортування не тільки залізничним транспортом, а й річковим, що значно дешевше.

«Таким чином, паспорт може стати джерелом нових рішень для бізнесу. В паспорті ми вперше зруйнували стереотип, що Дніпропетровщина це центр гірничодобувної та металургійної промисловості. У нас дуже великий інтелектуальний потенціал. Наприклад, в області працює 200 вітчизняних та іноземних IT — компаній. П`ять з них входять в топ – 10 найпотужніших в Україні. Впевнений, що розроблений паспорт стане дієвим інструментом у роботі по залученню інвестицій.  Сьогодні в Україні інвестиційні паспорти мають лише 5 областей: Дніпропетровська, Запорізька, Тернопільська, Вінницька та Київська», — розповів Гліб Пригунов.

Він також висловив впевненість, що паспорт буде корисним для малого та середнього бізнесу, який  зацікавлений в інвестиціях, але  не має виходу на доступні кредити. Саме тому через каталог інвестиційних проектів вони можуть зацікавити потенційних інвесторів.

«Це не просто ідеї, вишукування, це конкретні підприємства, які намагаються побудувати, наприклад, холодильник для зберігання овочів, виробничу лінію і таке інше. Окремо хочеться виділити: в паспорті перелічені компанії, які можуть зацікавити потенційних інвесторів з точки зору запровадження зелених технологій, зокрема щодо конкретних технічних рішень: нових видів енергії, енергоаудиту», — прокоментував голова облради.

У розділі ведення бізнесу позначені всі центри надання адміністративних послуг, які діють на території області, та позначена можливість реєстрації компаній через електронний сервіс iGOV. Тут також надана інформація щодо митних терміналів, центру обслуговування платників податків. З метою надання фінансової допомоги паспорт містить посилання на міжнародні кредитні програми, які надаються банками підприємствам.

Зараз агенція ДІА працює над аналізом найбільш привабливих напрямів для інвестування. Головні з них – сільське господарство, яке динамічно розвивається, випуск сучасних конструкцій для  швидкого будівництва приміщень, створення спільних підприємств з країнами, що шукають виходу на європейські ринки, який,  до речі, Україна має через підписані угоди про зону вільної торгівлі.

Завтра  Голова обласної ради Гліб Пригунов презентує Інвестиційний паспорт Дніпропетровської області прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману. У вересні – широкому колу бізнесу України.