Новини

Дистанційний курс навчання сімейних лікарів від облради увійшов до «Кращих практик місцевого самоврядування 2018».

20181218_111932_Popenko

Конкурс під такою назвою проводиться з 2014 року Міністерством регіонального розвитку в партнерстві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». Головна мета — відібрати, відзначити та поширити кращі практики соціально-економічного розвитку територій. Всього було обрано 34 переможці. У кожного, своя неповторна інноваційна ідея.

Дніпропетровська обласна рада отримала диплом «Спеціальна відзнака» за «Дистанційний курс навчання лікарів загальної практики – сімейних лікарів». Навчання фахівців розпочалося з липня 2016 року. В режимі онлайн-конференцій медики можуть слухати лекції від професорів Медичної академії, вести діалог із спеціалістами. Проведення таких конференцій дозволяє навчати спеціалістів із самих віддалених куточків області.

В проекті задіяні усі, без виключення Центри первинної медико-санітарної допомоги та більше 700 лікарів.  Навчання повністю безкоштовне, а головне комфортне. Адже проходить дистанційно, економлячи ресурси та час. Крім того, лікарі, які пройдуть курси, отримають додаткові бали під час професійної атестації.

Окремою проблемою, вирішенню якої сприяє започатковане дистанційне навчання – надання необхідної інформації сімейним лікарям області щодо психологічної допомоги ветеранам АТО, що переживають посттравматичний стрес, а також змушеним переселенцям. Взагалі тематика лекцій охоплює майже всі напрямки роботи сімейного лікаря, зокрема такі вузькоспеціалізовані галузі медицини як онкологія, педіатрія, фармакологія, ендокринологія та інші. Онлайн-конференції такого масштабу для лікарів проводилися вперше не тільки на Дніпропетровщині, але й загалом в Україні.

Голова обласної ради Гліб Пригунов наголошує: «Завдання обласної влади – давати можливість для розвитку, адже роль сімейного лікаря з кожним роком набуває все більшу значущість. А надання якісних послуг населенню – це пріоритет нашої роботи. З кожним проведеним онлайн-курсом для лікарів ми переконуємося у користі цього навчання для побудови якісної, сучасної і злагодженої медичної системи. Тепер цю програму відзначили і на державному рівні. Сподіваємося, що цей проект стане корисним для інших областей нашої країни».

Відеозаписи усіх лекцій розміщено на сайті Дніпропетровської медичної академії, де до них мають доступ не лише усі лікарі області, а й усі сімейні лікарі країни. На базі прочитаних в рамках дистанційного навчання курсів у 2018 році Дніпропетровською медичною академією за сприяння Дніпропетровської обласної ради будо видано навчальний посібник для лікарів загальної практики — сімейної медицини «Діагностика, теорія та реабілітація осіб, що перенесли психосоціальні стреси та хворих на депресії в медичних установах, що надають первинну медичну допомогу».