Новини

Обласна програма: Зберегти водойми!

86717656_2591139484453598_2000485321392783360_n

Вперше в області буде проведена масштабна інвентаризація викидів у водойми.

Які підприємства, що та в яких об’ємах скидають у річки, що та скільки взагалі потрапляє до наших річок внаслідок життєдіяльності людей — на ці питання відповідей ніколи не давали.

Але стан наших водойм погіршується з кожним роком: замулення води, заболочення територій, зникнення річок та ставків.

За оцінкою експертів Україна вважається однією з найменш забезпечених у Європі країн за запасами місцевих водних ресурсів — 1 тис. куб. м на 1 жителя. Для порівняння, у Швеції та Німеччині — 2,5 тис., Франції — 3,5 тис., Великобританії — 5 тис. куб. м.

За ініціативою обласної ради та Дніпро ОДА була створена робоча група, до якої увійшли представники профільних департаментів області, а також науковці, які мають свої розробки для покращення стану водойм.

Рішенням депутатів до існуючої обласної екологічної програми додали нового співвиконавця — Державну екологічну інспекцію. В обласному бюджеті передбачили 1,4 млн. грн на її відповідне технічне оснащення. До співпраці долучили також КП ДОР «Аульський водовід».

Нині в їх лабораторії здійснюють щоденний аналіз води лише з Кам’янського водосховища. Втім їх ресурси дозволяють проводити аналізи й на інших водоймах, а саме – визначити їх фізико-хімічний та бактеріологічний склад: наявність пестицидів, солей, нітратів та інше.

Голова облради Святослав Олійник наголошує: «Ми ставимо перед собою задачу — отримати детальну картину стану поверхневих та підземних вод, що дозволить розробити вже певні заходи із розчищення та відновлення усього басейну Дніпра».

Вже з цього тижня розпочинаються планові роботи. Обласна рада буде інформувати громадськість із їх результатами.