Новини

Український розмовний клуб: в одній з бібліотек Дніпропетровщини усі бажаючі можуть долучитися до уроків рідної мови, історії та культури

!IMG_8445

«Ця ідея виникла в ході роботи бібліотеки з внутрішньо переміщеними особами, щоб допомогти людям зі східних областей України, які вимушено опинились у Дніпрі, опанувати свою рідну мову, позбутись прогалин в знанні історії своєї держави, поринути в світ нашої самобутньої культури. Взагалі збиратися ми почали ще у 2017 році, але через деякий час діяльність клубу призупинилась. І от зараз його відновили у травні 2022 року», – розповіла директорка обласної бібліотеки Ольга Матюхіна.

Одна з постійних відвідувачок клубу, Тетяна з Маріуполя, поділилась, що знайшла тут товариство однодумців та друзів:

«Побачила оголошення, вирішила сюди завітати. Ще не вивчила добре українську, та усе розумію. росія забрала у мене все, але рідну мову я ворогу не віддам».

Очолила клуб та стала його керівницею кандидатка філологічних наук, письменниця Ірина Пасько. Клуб запрошує всіх охочих городян щочетверга о 16:00. Наразі кількість відвідувачів на кожному засіданні в середньому складає 12-15 користувачів. Це і дніпряни, і переселенці з Луганщини та Донеччини.

«Зустрічі проходять активно та цікаво. Пані Ірина пропонує інтерактивні форми: вправи, спічі, пісні і вірші, живі бесіди, заохочує маленькими призами. Розпочинали спочатку саме зі спілкування, обговорювали, як правильно подати те чи інше речення, як перекласти те чи інше слово. Обговорюючи різноманітні теми, навчались розмовляти українською.
Зараз учасники перейшли до більш серйозного формату: знайомляться з граматичними правилами, виконують граматичні вправи та завдання, вправи на мовлення в інтерактивній формі», – зазначила Ольга Матюхіна.