Новини

Виїзне медичне консультування – новий напрямок дистанційного навчання лікарів загальної практики.

IMG_20190529_180439_216

Спеціалісти Дніпропетровської медичної академії консультували пацієнтів Магдалинівської центральної районної лікарні.

IMG_20190529_180440_716

Фахівці в області педіатрії, неврології, гінекології, гастроентерології та хірургії спільно з місцевими медиками вивчали історію хвороби людей, які проходять лікування у медичному закладі. Вони давали рекомендації та, у разі необхідності, коригували раніше прописаний курс лікування.

IMG_20190529_180447_396

Таке виїзне консультування було проведене в рамках проекту дистанційного курсу навчання для сімейних лікарів, який протягом трьох років реалізується на базі Дніпропетровської обласної ради. Завдяки цьому проекту щороку близько 700 медиків з різних районів, сіл і селищ, не відходячи від своїх робочих місць, отримують нові знання від спеціалістів Дніпропетровської медичної академії.
«Три роки тому ми розпочали проект з дистанційного навчання сімейних лікарів. Він вже отримав всеукраїнське визнання – наша область стала переможцем конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування 2018». Ми продовжуємо регулярно проводити лекції для сімейних лікарів, використовуючи сучасні технології. Та виникла необхідність поглиби цей проект, зробити його більш насиченим і перейти від теорії до практики. Саме тому ми організували тестове виїзне консультування, до якого залучили не тільки кращих спеціалістів Дніпропетровської медичної академії, але й медиків та їх пацієнтів з Магдалинівського, Царичанського, Петриківського та Новомосковського районів», — сказав заступник голови Дніпропетровської обласної ради Мгер Куюмчян.
Спеціалісти ДЗ „Дніпропетровська медична академія МОЗ України” вперше співпрацювали з районними колегами у такому форматі та вже готові продовжувати таку практику.
«Я вперше беру участь у такому заході. Подивитися хворих, вивчити, чим і як лікують, це дуже корисно для всіх нас, адже це обмін досвідом. Переконана, що таку ініціативу потрібно продовжувати. Думаю, якщо буде цікаво, то ми навіть могли б налагодити співпрацю і при необхідності брати на лікування пацієнтів цього закладу до себе», — поділилася хірург, кандидат медичних наук, асистент кафедри загальної хірургії ДЗ „Дніпропетровська медична академія МОЗ України” Надія Нор
Практику виїзного консультування позитивно сприйняли й місцеві жителі Магдалинівського району. У них не завжди є можливість виїхати до обласного центру, аби проконсультуватися у спеціалістів. Учасник АТО Іван Манамса, який у 2014 році отримав поранення на передовій, пояснив – витрати на дорогу до Дніпра йому обійдуться приблизно у 600 гривень. А завдяки проекту дистанційного навчання лікарів загальної практики зміг проконсультуватися у спеціаліста з обласного центру на території Магдалинівської ЦРЛ.
«На даний момент у мене в нозі стоїть залізо. Треба чекати, поки зростеться нога. Наш хірург з вогнепальним пораненням стикається вперше, він не знає, що зі мною робить. Потрібні консультації, треба, аби спеціалісти сюди приїжджали».
За день роботи у Магдалинівці спеціалісти Медичної академії прийняли близько 50 пацієнтів.
Ініціатор такого формату обміну досвідом між медиками, заступник голови Дніпропетровської обласної ради Мгер Куюмчян запевнив – практику виїзних консультувань продовжать, а на їх основі розроблять унікальні інформаційні матеріали, які допомагатимуть в роботі лікарям у районах, селах та селищах.