Новини

У Дніпровському театрі опери та балету відбулася прем’єра італійської опери Дж. Пуччіні «Floria Tosca». 

IMG_20240522_183341_055

 

Опера «Floria Tosca» – одна з найпопулярніших вистав світу. Вона переносить глядачів до Риму 1800 року, в період наполеонівських війн та боротьби Італії за незалежність. Туди, де переплітається доля підступного шефа поліції барона Скарпіа, який полює за революціонером Анджелотті, а також двох закоханих – співачки Флорії Тоски та художника Маріо Каварадоссі.

 

Основою лібрето опери «Floria Tosca» стала однойменна п’єса Вікторієна Сарду, постановку якої Пуччіні вперше побачив в 1889 році. Створити оперу на цей сюжет бажали також Верді та Франкетті. Однак, дякуючи видавцю Рікорді, який підтримував Пуччіні та працював з ним, право на написання музики дісталося саме Пуччіні. З часом були узгоджені й зміни лібрето з автором п’єси. П’єсу Сарду ніхто вже не пам’ятає, але опера Пуччіні «Tosca» продовжує підкорювати серця меломанів та не полишає десятку найпопулярніших опер світового репертуару.

 

Кохання, ревнощі, інтриги, цинічність та жорстокість пов’язують між собою кожного героя цієї історії. І вже більше ста років глядачі, затамувавши подих, слідкують за драматичною історією Флорії Тоски та її коханням, сильнішим за людське зло.

 

Вперше дніпровська публіка побачила цю виставу в 1996 році. Минула постановка зійшла зі сцени в 2003 році, але зараз вирішили повернути цей оперний бестселер.

 

«Колектив театру пройшов складний творчий шлях задля втілення цієї опери на нашій сцені. Та попри все ми це зробили. Дякую всім причетним за творчу співпрацю!» – сказав директор-художній керівник Костянтин Пінчук.

 

За задумом Костянтина Пінчука, для більш яскравого сприйняти вистави використовують сучасні відеотехнології. В опері також задіяли дитячий хор театру, що додав дійству особливої атмосфери. Вразили глядачів і оновлені декорації, яскраві костюми, нові талановиті виконавці головних партій, віртуозний супровід оркестру та майстерність артистів.