Новини

Кошти на ЗСУ, підтримка ветеранів, допомога Нікопольщині – відбулася 20-та сесія Дніпропетровської обласної ради.  

IMG_20240621_135640_850

 

Депутати підтримали ряд важливих рішень, загалом 31 на порядку денному.

 

«Одноголосно прийняли надважливу програму підтримки ветеранів. Це перша така розширена програма в Україні, поки що немає подібної навіть державної. Вона передбачає навчання та професійну адаптацію, відновлення здоров’я, психологічну й спортивну реабілітацію, працевлаштування, підтримку бізнес-ініціатив, забезпечення житлом, фінансову підтримку громадських об’єднань ветеранів, розробку сайту з можливістю в один клік отримати повну актуальну інформацію, яка необхідна ветеранам та їхнім родинам. І ще багато інших напрацювань», – повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

 

Затвердили й зміни до бюджету області на 2024. Кошти розподілили на пріоритетні завдання:

 

– підтримка Сил Оборони – додали 326,6 млн грн, загалом за час повномасштабного вторгнення було профінансовано 1,7 млрд грн, на цей рік закладено загалом 1,09 млрд;

– частину депутатських субвенцій також спрямовуємо на ЗСУ — 14,9 млн підуть на придбання дронів, РЕБів, автівок, тощо;

– 42 млн грн – фінансова підтримка громад, які найбільше страждають від російських атак (Кривий Ріг, Нікополь, Червоногригорівська та Мирівська ТГ);

– 11,4 млн грн – на відновлення нашого коледжу спорту, який постраждав від ракетної атаки рф 02 квітня 2024 року;

– 140 млн грн – додаткові кошти бюджету м. Кривий Ріг на підготовку до опалювального сезону;

– майже 500 млн грн – на реконструкцію медичних закладів, придбання медобладнання, забезпечення витратними матеріалами, підтримку екстреної меддопомоги.

 

Окрім цього, депутати спрямували своє звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України щодо відновлення платоспроможності водоканалу «Дніпро-Західний Донбас».

 

Орієнтовно потрібно 500,0 млн грн, аби погасити борги підприємства і забезпечити людей безперебійним водопостачанням.

 

На сесії виступив представник Уповноваженого ВРУ з захисту прав людину у Дніпропетровській області Михайло Карпенко зі щорічною доповіддю щодо захисту прав і свобод людини й громадянина в Україні у 2023 році.

 

«У 2023 році до Уповноваженого ВРУ з прав людини надійшло більше, ніж 95 тисяч звернень. 54 тисячі прав було поновлено. Найбільша кількість звернень – з Дніпропетровської області. Це понад 8, 5 тисяч звернень. Пріоритетом нашої роботи є повернення військовополонених та дітей з депортації. Протягом минулого року нами було повернуто 991 військовослужбовець та 715 дітей», – розказав Михайло Карпенко.

 

Серед основних питань, які також розглядали на пленарному засіданні – облаштування укриттів в освітніх закладах, охорони здоров’я, соцзахисту. Розвиток освіти – ремонт та обладнання приміщень, створення навчально-практичних центрів сучасної профтехосвіти, підготовка до капітального ремонту харчоблоків закладів обласного підпорядкування. А також – оздоровлення дітей та соціальний захист.