Новини

Допомога військовим та рятувальникам, кошти прифронтовим громадам, нова мережа освітніх закладів й розвиток медичної галузі: результати ХХІ сесії Дніпропетровської обласної ради

IMG_2083

Депутатський корпус на черговому пленарному засіданні розглянув і проголосував за ряд важливих питань.

Зокрема, на цій сесії додали 162,1 млн грн на підтримку Сил Оборони і рятувальників. Загалом за цей рік було спрямовано 1,2 млрд грн на підтримку оборонців. Це 28,5% від бюджету розвитку області.

Також спрямували 18 млн грн й на підтримку прифронтових громад: 10 млн – м. Павлоград, 7 млн – м. Покров, 1 млн – Личківській сільській громаді.

На будівництво та облаштування укриттів у закладах освіти, медицини та соціальних установах спрямували 73 млн грн.

Завдяки допомозі від міжнародних партнерів передали автівки, генератори, пічки, спецтехніку та обладнання для військових, Повітряних сил, рятувальників, громад й наших підприємств критичної інфраструктури.

195 млн грн було вирішено спрямувати на реконструкцію будівлі головного корпусу «Криворізької міської клінічної лікарні №2» (Тисячка). Загалом на підтримку медичної галузі виділено 446,9 млн грн.

525 млн грн підуть на забезпечення житлом окремих категорій населення, зокрема наших захисників та їх рідних.
131, 5 млн грн виділили на придбання шкільних автобусів.
86 млн грн – на житло для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа; 2 млн грн на оздоровлення дітей пільгових категорій.

Окрім того, депутати затвердили план формування мережі закладів середньої освіти.

«Це важливий крок до впровадження нових освітніх стандартів, що почнуть діяти з 2027 року. Згідно з законом, тоді будуть працювати лише ті заклади, які відповідатимуть новим вимогам. Тому затвердили перелік ліцеїв, де функціонуватимуть 10-12 класи з профільним навчанням. У деяких громадах, якщо не вистачатиме дітей, може виникнути потреба у реорганізації закладів освіти, тобто їх закритті. Це вимоги освітньої реформи, прийнятої у 2017 році. Наше завдання – зробити все можливе, щоб кожна дитина отримала якісну освіту. Дякую нашій великій команді, голові ОВА Сергію Лисаку, усьому депутатському корпусу, апарату обласної ради та облдержадміністрації за плідну роботу!» – сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Проголосували й за стипендії для олімпійців та паралімпійців: 2,6 млн грн становить обласна стипендія для спортсменів області та їх тренерів за результатами Олімпійських ігор; 12,4 млн грн – обласна стипендія для спортсменів паралімпійців області та їх тренерів за результатами Паралімпійських ігор.

Тож наші чемпіони та учасники XXXIII Олімпійських й XVII Паралімпійських ігор отримають:

за перше місце – 700 тис грн;
за друге – 500 тис грн;
за третє – 300 тис грн;
за четверте місце – 150 тис грн.

Усі інші учасники отримають по 100 тис грн. Тренери призерів – 50% від суми підтримки своїх спортсменів, тренери стипендіатів у 150 тис грн – 30%.

Також проголосували за виділення коштів депутатської субвенції. Станом на 25.09.2024 надано пропозицій депутатами обласної ради на виконання доручень виборців у загальній сумі 75,6 млн грн, або 84,0% до загального обсягу (90 млн грн), з них:

– фінансування субвенції з обласного бюджету бюджетам територіальних громад на суму 56,4 млн грн: для надання матеріальної допомоги громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах, Захисникам і Захисницям України, на лікування та реабілітацію внаслідок поранення;

– на придбання медичного обладнання, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, навчально-тренувальних комплектів ‒ для закладів охорони здоров’я, поточний ремонт приміщень закладів охорони здоров’я;

– на фінансову підтримку Збройних Сил України у загальній сумі 15,5 млн грн: на придбання FPV дронів, квадрокоптерів Mavic, засобів радіоелектронної боротьби, автозапчастин для військових авто, що виконують бойові задачі на ЛБЗ, автомобілів для виконання бойових задач, ремонт військової техніки.