В Дніпропетровській обласні раді відбулись семінари „Енергоощадні технології в комунальному секторі”

Енергоощадні технології в комунальному секторі

У рамках впровадження програм з енергозбереження в області провели семінари „Енергоощадні технології в комунальному секторі”, у яких взяли участь близько 120 керівників та провідних фахівців обласних комунальних закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення. Мета семінарів – ознайомити та навчити жителів і підприємців області методам збереження енергії. Ці заходи реалізуються обласною радою спільно з проектом Дніпропетровської торгово-промислової палати „Зелена палата. Ініціатива сталого розвитку” та за підтримки Програми сприяння зеленій модернізації української економіки, яка виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Учасники ознайомились з ключовими факторами застосування енергозберігаючих технологій як у своїй щоденній діяльності, так і при плануванні розвитку комунальних закладів, перевагами й недоліками застосування нетрадиційних, відновлювальних джерел енергії та місцевих видів палива. Також на семінарах розглянули проблемні питання створення та експлуатації систем вентиляції, опалення, гарячого водопостачання, освітлення будівель. Присутні отримали базові знання з основ моніторингу, вивчили методи збору та оцінки даних, шляхи розробки концепції енергетичної санації будівель, постановки завдання та визначення пріоритетів, а також вироблення стратегії для підвищення енергоефективності, що дозволить у подальшому планувати витрати на оплату енергоресурсів та сприятиме збереженню бюджетних коштів.

«Одним із пріоритетних напрямків діяльності Дніпропетровської обласної ради є заходи з енергоефективності та енергозбереження. Енергетична самостійність України сьогодні тотожна нашій повній незалежності, нашому становленню й розвитку», – зазначив заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату Володимир Тюрін.

Саме тому Дніпропетровська обласна рада на наступний 2017 рік прийняла декілька програм у сфері збереження енергоресурсів. Зокрема, Програму підтримки населення в енергозбереженні житлового сектору Дніпропетровщини, на виконання якої у бюджеті закладено понад 1 млн грн. На реалізацію Стратегії екологічної безпеки та запобігання змінам клімату  передбачено понад 20 млн грн.

Окрім того, обласна рада активно бере участь у міні-проектах з енергоефективності та енергозбереження, що дозволяє ініціативним ОСББ замінювати вікна, двері, ремонтувати труби і дахи у своїх будинках.