Новини

Відродження професійно-технічної освіти — від застарілої радянської системи до німецького досвіду!

пту
Реформа освіти в Україні торкнулась ПТУ. Сьогодні всією країною запроваджується дуальна форма освіти. За її основу взятий досвід Німеччини.
Головна суть дуальної освіти — поєднання теорії та практики. Нова система передбачає, що тепер студенти училищ не просиджуватимуть години лише за підручниками. Вони із самого початку навчання половину часу проводитимуть на робочих місцях. Одразу ж працюватимуть на тих підприємствах, які стануть їх роботодавцями після випуску з ПТУ.
«Головне те, що за системою дуальної освіти технічні спеціалісти готуватимуться на замовлення роботодавця. Тобто, ми налагоджуємо діалог між ПТУ та бізнес-підприємствами і, таким чином, навчаємо саме тих спеціалістів, які затребувані на ринку праці, на яких чекають роботодавці!» — зазначає голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.
Наразі з 55 ПТУ Дніпропетровщини дуальну освіту запроваджують у 12. Після детального моніторингу було визначено 16 технічних спеціальностей, затребуваних сьогодні в Україні. Серед них є й спеціальності загальнодержавного значення, тобто ті, на які дає замовлення безпосередньо держава. Одна з таких — столяр.
У цьому році Дніпровському центру професійно технічної освіти було виділено з держбюджету близько 6 млн грн на підготовку таких спеціалістів.
Окрім того, за умовою дуальної освіти ПТУ, роботодавець та студент заключають тристоронню угоду. За нею навчальний заклад зобов‘язується підготувати спеціаліста згідно умовам і потребам підприємця-замовника. Роботодавець, зі свого боку, зобов‘язується надати свою виробничу базу та устаткування для підготовки студента на практиці. Студент же гарантовано отримує місце роботи після завершення навчання.
«Сьогодні одним з важливих питань є недостача кваліфікованих технічних працівників. По-перше, не вистачає потрібних роботодавцям спеціалістів, по-друге, існує проблема відтоку кадрів за кордон.
Обласна рада до вирішення цих проблем підходить системно, і саме дуальна освіта має стати виходом із ситуації, яка склалася.
Зараз ми повинні максимально оптимізувати процес підготовки спеціалістів, вирішити проблему із працевлаштуванням. Сподіваюсь, що згодом ми вже зможемо побачити результати запровадження дуальної освіти. Адже глобальна мета – це припинення відтоку українців за кордон!»- підсумував голова облради Гліб Пригунов.