Новини

Знакове інтерв’ю: як розпорядилися бюджетом за каденцію Святослава Олійника?

Днепропетровская область_обьекті
Останній рік Дніпропетровську обласну раду очолює Святослав Олійник. Він зайняв цю посаду в жовтні минулого року. І тоді відбулися певні зміни в розподілі обласного бюджету.
Фінансисти назвали їх — «гра за новими правилами». Що це дало для розвитку області, плюси чи мінуси? Рік пройшов, можна підвести підсумки.
— Ви закінчували 2019 рік, саме Ви приймали бюджет на 2020. З чим власне входили у цей рік?
У другій половині минулого року вже було зрозуміло, що бюджет буде недовиконано. Тому потрібно було і економити, і оптимізувати витрати. І нам це вдалося, всього заощадили 270 млн грн. З них 180 млн — за рахунок здешевлення проєктів і робіт з будівництва та реконструкцій об’єктів. Ці гроші — це наочний приклад корупції — схеми відкатів в розмірі 10%, коли завищується вартість, і вона осідає в кишенях чиновників. Ми ці схеми поламали і таким чином, повернули гроші в бюджет.
— Ви провели ревізію всіх об’єктів?
Так, виявили, що 4/5 з них лише розпочато. А їх сумарна вартість 15 млрд. З огляду на те, що бюджет Управління капітального будівництва в рік 1 — 1,5 млрд, то неможливо їх побудувати і за 10 років. Що це означає? Очевидно, робилося це для «картинки», для Pr. Вирили котлован, обнесли його огорожею, зробили рекламне фото, а добудовувати грошей немає. Тому, ми сконцентрувалися на тих, які реально добудувати найближчим часом.
— Кредити на кінець року були?
Ні, кредиторської заборгованості не було. Ми не взяли жодного кредиту, моя позиція в цьому питанні така, що потрібно жити за коштами. І не залишати після себе багатомільйонні борги у вигляді виплат відсотків по кредитах.
— Отже, при недовиконанні бюджету Ви увійшли в 2020 рік з залишком 270 млн грн. Куди ці гроші були спрямовані?
Саме ці гроші допомогли нам наповнити бюджет боротьби з коронавірусом — близько 150 млн грн. На забезпечення лікувальних установ устаткуванням і медпрепаратами — 100 млн грн. Органам правопрорядку — 6 млн грн, на ремонти госпітальних баз — понад 9 млн грн.
— Чи достатньо цих грошей, щоб сказати, що область готова до епідемії, до можливого зростання кількості хворих?
Зростання йде, і лікарні міста вже переповнені, обласні лікарні заповнені поки на 70%. Але якщо провести ще один який-небудь день міста, то лікарні «захлинуться».
— Повертаючись до бюджету. Рік 2020 вийшов кризовий, затребував додаткових витрат на боротьбу з епідемією. Як це вплинуло на інші напрямки розвитку області?
Потрібно враховувати, що саме обласний бюджет забезпечує зростання соціально-захищених виплат. Це необхідно, щоб люди вчасно отримували зарплатню, стипендії, пенсії, соціальну допомогу, виплати за соціальними програмами, наприклад, підтримка воїнів АТО і ін.
В Бюджет розвитку були внесені витрати на ремонти доріг, будівництва та реконструкції шкіл, дитячих садків, стадіонів і т.д. В першу чергу, гроші пішли на реалізацію національної програми «Велике будівництво».
Якщо в цифрах, то в цьому році по всій області ми продовжуємо і закінчуємо велику кількість об’єктів: 26 шкіл, 8 лікарень, 35 амбулаторій, 35 об’єктів в Дніпрі, серед яких і школи, і дитсадки, і лікарні. Є ще показова цифра: кількість об’єктів, де ми почали і закінчимо реконструкцію в цьому році, — 50, серед них: 20 лікарень, 14 амбулаторій, 3 стадіони, 3 дитячих садка, три дитячих будинки і інше.
— Дороги залишаються в пріоритеті?
Звичайно, на ремонт доріг в цьому році виділено 1,3 млрд гривень. З яких 1 млрд — це субвенція з державного бюджету. Якщо порівнювати це з минулим роком, то це в 1,5 рази більше. І всі бачать, що набагато інтенсивніше йде будівництво дороги на Київ. Але при цьому загальна кількість доріг в нашій області 5 тис км, які потребують капітального ремонту. Вартість ремонту 1 км — 10-15 млн грн. Щоб їх всі відремонтувати необхідно більше трильйона гривень. Але ми ставимо перед собою завдання — за 3-5 років відремонтувати всі основні дороги.
Тому ми ведемо переговори з Кабміном, щоб області передали магістралі, так звані «тешки», які зараз знаходяться на балансі Укравтодору, і тому ми не маємо права їх ремонтувати.
— На останній сесії обласної ради Ви дуже яскраво подякували депутатському корпусу.
Звичайно, так і треба. Тому що, хто тільки не привласнював собі заслуги — і голови ОДА, і їх радники, і мери, голови ОТГ. Але багато хто забув сказати спасибі своїм депутатам облради. Своїм лобістам. Ми будували не тільки дитячі майданчики, ми будували парки, школи, дитячі садки, стадіони і спортзали всією областю. Кожному депутату не соромно з’являтися на своєму окрузі.
— Вас називають антикризовим менеджером. Як вважаєте, кризу 2020 року через епідемію подолано?
Криза епідемії не подолана, все це дуже сильно відбилося на економічних показниках, тому наслідки звичайно є. Саме тому і з наступним скликанням обласної ради нам потрібно буде ще впроваджувати багато антикризових заходів, аби зберегти здоров’я людей і мати можливість розвивати область.