Новини

Гліб Пригунов: «Фінансова незалежність регіонів — на порядку денному Конгресу у Страсбурзі».

51058_009

 

Палка дискусія на тему фінансової свободи у місцевих органах влади – проблема, з якою стикається багато країн Європи. Деякі муніципалітети не беруть участь у розподіленні коштів, у прийнятті рішень їх ефективного використання, і майже повністю залежать від трансфертів з державного бюджету. Навіть у такої високорозвиненої країни як Велика Британія ця проблема залишається і досі. У рамках обговорень Конгрес наголосив на необхідності «адекватного фінансування».

Не так давно цей застарілий підхід до формування бюджету працював і в Україні. Але ситуація докорінно змінилася з моменту втілення реформи децентралізації. Голова обласної ради Глеб Пригунов (Gleb Prigunov), виступаючи на Конгресі місцевих та регіональних влад Європи у Страсбурзі, розповів про результати впровадження фінансової незалежності на місцях. Він зауважив: «Ми розпочали одну із найуспішніших реформ в країні у 2014 році. Для прикладу наводжу цифри: частка місцевих податків і зборів до реформи складала 0,7%, у 2018 році — 30%. На прикладі Дніпропетровської області скажу, що бюджет розвитку до реформи був 245 млн. грн., зараз він складає 3 млрд. грн! За цими коштами стоять сотні нових і реконструйованих об’єктів, новий рівень життя для мешканців віддалених куточків області».

Також представники європейських країн рекомендували на законодавчому рівні закріпити консультації між центральною владою і представниками місцевої. Участь органів місцевого самоврядування у формуванні бюджету — необхідна складова успішного розвитку територій. Саме така вимога відповідає прийнятій Хартії місцевого самоврядування у 1985 році. Такий крок не тільки сприятиме розвитку демократичних процесів в країні, а й допоможе ефективно розвивати регіони.
Окрім цього, сьогодні пройшла урочиста церемонія нагородження двох почесних членів Конгресу. Заслужені медалі отримали Артур Торрес Парейра (Португалія) та Хервіг Ван Стаа (Австрія) за вірну службу на благо демократії, децентралізації та прав людини, популяризацію цінностей Конгресу.