Новини

На Дніпропетровщині відзначили учасників і переможців обласного конкурсу серед бібліотек на кращий сценарій і захід про нематеріальну культурну спадщину “Скарби Дніпропетровщини: вивчаємо, цінуємо, популяризуємо”.

IMG_0327

За підсумками конкурсу обрано чотири переможці. Двоє поділили ІІ місце: “Центральна бібліотека Жовтоводської ЦБСˮ та Апостолівська міська бібліотека, і двоє – І місце: Богданівська сільська бібліотека та Петриківська публічна бібліотека.

Захід відбувся в історичному музеї ім. Яворницького напередодні Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини та Всеукраїнського дня бібліотек. Тому відзначили не лише переможців конкурсу, а й фахівців 3-х обласних бібліотек.

П’ять бібліотекарів обласної універсальної наукової бібліотеки отримали грамоти обласної ради.

“Відзначення бібліотек – це данина їх внеску у популяризацію культурної спадщини, підвищення обізнаності мешканців області про наше минуле. А ще – бібліотеки завжди в авангарді подій. З обласною науковою бібліотекою на початку повномасштабного вторгнення ми проводили онлайн-курси домедичної допомоги, багато бібліотекарів стали волонтерами, пекарями, культмасовими працівниками, що відвідували і відвідують лікарні, шелтери, працюють з переселенцями. Бібліотекар – це покликання. І ми вдячні їм за особистий внесок у збереження живої спадщини,” – сказала начальниця управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко.

На заході говорили про спадщину, її популяризацію та цінність людей, що її зберігають. Зокрема, перед учасниками виступив народний фольклорний ансамбль “Першоцвіт” з Павлоградщини – один з трьох колективів, які перелічені у номінаційному досьє ЮНЕСКО. Цей колектив співає саме козацькі пісні Дніпропетровщини і зберіг давню манеру їх виконання.