Новини

Обирати, що вивчати для майбутньої професії, можна буде вже з 10-го класу ліцею — такі зміни плануються в освітній галузі України.

msg-518201556-102565

Реалізацію цієї реформи вже почали на обговореннях з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міносвіти і науки, до яких долучилася й Дніпропетровська обласна рада.

«Ми робимо все можливе, щоб у наших дітей були гідні умови навчання, сучасні освітні простори. Аби молоді фахівці були конкурентоспроможними та затребуваними на ринку праці. Працюватимемо задля цього далі», – сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

З 2025 року планується пілотування, а з 2027-го — впровадження трирічної профільної освіти для учнів 10-12 класів у ліцеях за двома спрямуваннями. Академічні ліцеї будуть готувати до вступу в університети. А професійні – навчатимуть конкретним спеціальностям, запити на які має формувати держава, зокрема, необхідні для відбудови країни.

«Маємо підтримувати розвиток освітньої галузі, адже діти – майбутнє нашої країни, їм обирати шлях її відбудови, забезпечувати розквіт. Отже, вже зараз учні мають право обирати заклад академічного спрямування чи професійного відповідно до своїх потреб, обирати профіль навчання, напрям, додаткові предмети, курси за профілем та поза ним із врахуванням своїх інтересів тощо. Ми ж у свою чергу маємо створити відповідні умови, напрацювати законодавчу базу для впровадження реформи профільної середньої освіти безпосередньо у закладах області», – прокоментував начальник управління з питань охорони здоров’я, соціальної політики та розвитку освітньої галузі Дніпропетровської обласної ради Анатолій Коломоєць.

Визначатися зі спеціальностями учням допомагатиме й профорієнтація, яка почнеться ще у 8-9 класах та співпраця між коледжами й школами.