Новини

Ситуація з водозабезпеченням у Дніпропетровській області

photo1721037597

Після терористичного акту на Каховській ГЕС, який торік здійснили російські війська, громади Дніпропетровщини зіткнулися з серйозними викликами в питанні забезпечення мешканців водою.

Як у регіоні працюють над розв’язанням цієї проблеми розказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Що вже зроблено:

— за дорученням Президента було збудовано новий водогін для забезпечення стабільного водопостачання;
— впроваджено тимчасові заходи для мінімізації наслідків аварії, встановлено станції очистки, організовано підвезення води тощо.

Проте зараз, у період спеки і проблем з електропостачанням, ситуація в громадах області залишається складною. Це викликає соціальну напругу. Сьогодні вода перш за все – це вартість електроенергії, очистки та доставки, вартість реагентів та коагулянтів, заробітна плата працівників водоканалів, податки, амортизація.

«Марганецький водоканал забезпечує водопостачання Томаківки та Мирівської громади. У Томаківській громаді утворилась заборгованість в сумі близько 3 млн грн, без урахування поточних витрат. Завдяки спільним діям та комунікації з очільником Марганця і головою Томаківської громади вдалося налагодити механізми співпраці. Минулого четверга відбулась сесія у Томаківці. Депутатами було ухвалено рішення про виділення 3 млн грн на оплату боргів за компенсацію різниці в тарифі. У п’ятницю було відправлено платіж в розмірі 2 млн гривень, решту буде сплачено до кінця року. Гроші надійшли на рахунки, сьогодні водопостачання має бути відновлено. Дякую головам громад за розуміння та комунікацію, очільнику Нікопольського району Євгену Євтушенку за ефективну взаємодію у вирішенні проблеми. Також вдячний нашим обласним депутатам — Тамарі Скорук за відстоювання інтересів своєї громади, Олександрі Сотулі — за плідну роботу. Всі докладають зусиль, аби наші люди якнайшвидше були з водою», — сказав Микола Лукашук.

Голова Дніпропетровської обласної ради зауважує: якщо не буде своєчасних платежів за електроенергію (а громади через війну стали менш платоспроможними), виникнуть додаткові проблеми. Наприклад, водоканал Марганця забезпечує водою Марганець, Томаківку і Мирівку. Через різницю в тарифах кожен місяць з’являються збитки, які розподіляються на ці три громади.

Марганець може давати воду на Томаківську громаду без платежів, але це дотація з місцевого бюджету Марганця бюджету Томаківської громади. Як тільки виникнуть борги за електроенергію, ДТЕК одразу виключить водоканал і тоді вже не лише мешканці Томаківки, але й мешканці Марганця залишаться без води. Над усіма цими питаннями працюватимуть і надалі, наголошує Микола Лукашук.