Новини

Усиновлення дитини – на Дніпропетровщині навчають майбутніх прийомних батьків

AB4C03C6-D893-4FCA-8D73-0EA342F1E769

Спеціальний курс підготовки необхідно пройти будь-кому, хто зважився взяти дитину у сім’ю. Навчання відбувається на базі Дніпропетровського обласного центру соціальних служб. Прийомних батьків готують тренери та психологи за двома програмами, що тривають 5 та 8 днів.

Головні аспекти навчання торкаються вікових особливостей дітей, адаптації їх до нової родини, опрацювання психологічних травм, отриманих до усиновлення. По завершенні курсу майбутні батьки мають у повній мірі усвідомлювати, як поводитися з прийомною дитиною, як створити для її розвитку безпечні умови та сприяти гармонійному становленню особистості дитини.

Протягом останнього року Дніпропетровський обласний центр соціальних служб провів навчання 57 кандидатів на створення 28 прийомних сімей та 7 дитячих будинків сімейного типу, 127 кандидатів на створення 119 опікунських сімей, 145 кандидатів на створення 85 сімей усиновлювачів, 2 кандидати на створення 1 прийомної сім’ї пройшли навчання щодо виховання ВІЛ-інфікованих дітей.

«Кожна дитина заслуговує на повноцінну, люблячу родину. Не кожна, на жаль, має таку. За даними служби у справах дітей в області проживає 8 тисяч 557 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2100 дітей – сироти. На сьогодні головне завдання обласної влади – створити умови для цих дітей, максимально наближені до сімейних. Саме тому ми організовуємо супровід та підготовку для усіх бажаючих всиновити дитину. А також наразі Дніпропетровщина – єдина область в Україні, де вже побудовані 6 малих групових будинки. Цього року планується звести ще 3. Це сучасна альтернатива інтернатам, де діти проживають за принципом сімейного виховання», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Процедура всиновлення або отримання будь-якої іншої форми опікунства починається із звернення до центру соціальних служб за місцем проживання або до обласної служби у справах дітей. Деталі процесу та інформацію щодо оформлення необхідних документів можна дізнатися, зателефонувавши на гарячу лінію Дніпропетровського обласного центру соціальних служб: (056) 370-48-19.