Новини

У Дніпрі провели виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики

photo_5188178626959499845_y

У роботі Комітету взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, начальник ОВА Сергій Лисак разом з Денисом Масловим – головою Комітету, народними депутатами, суддями та іншими учасниками.

Дніпропетровщина є ключовим регіоном, де зосереджена значна кількість судів – частини великої системи судоустрою України, тож тут добре розуміють важливість обговорюваних питань.

Область сьогодні стикається із серйозними викликами. У зв’язку з військовими діями, статусом прифронтового регіону та великою кількістю внутрішньо переміщених осіб, яких налічується майже півмільйона, навантаження на суди значно зросло.

Суди працюють у складних умовах і часто перевантажені через надмірну кількість справ. Разом із цим, судова система відчуває дефіцит фінансування, що позначається на технічному забезпеченні, оплаті праці працівників суду.

Критичною залишається й проблема з недостатньою кількістю кваліфікованих кадрів, що негативно впливає на швидкість і ефективність розгляду справ.

На засіданні також обговорили важливі питання оптимізації судів області, створення окружних судів.

«Незважаючи на всі виклики, правовий режим воєнного стану, судова система на Дніпропетровщині продовжує ефективно працювати, забезпечуючи доступ до правосуддя та захист прав громадян. Дякую за плідну роботу Комітету, за можливість не лише обговорити поточні проблеми, але й закласти основи для майбутніх реформ, що посилять правову систему України», – сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Після закінчення засідання Комітету, його учасники вшанували пам’ять загиблих захисників і захисниць України, поклавши квіти до стел на Алеї Героїв.