Новини

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук взяв участь у 47-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. 

IMG_20241018_115015_982

 

Одне з пленарних питань було присвячено темі підтримки України та агресивної війни рф проти нашої держави.

 

«Російська агресія завдала Дніпропетровщині суттєвих збитків. Понад 800 будівель повністю зруйновано, а понад 20 830 – пошкоджено. Це тисячі домівок, шкіл, лікарень, які потребують відновлення. Розповів про це на засіданні Палати Регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яке присвятили ролі регіонів у міжнародній співпраці заради відновлення та відбудови України. Наголосив, що саме місцеві органи влади найкраще знають потреби своїх громад, можуть швидко оцінити масштаби руйнувань та визначити пріоритетні напрямки відновлення на місцях. Тому важливо, щоб до цих процесів залучалися саме представники органів місцевого самоврядування», – сказав Микола Лукашук.

 

На сесії Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи підтримав Декларацію щодо захисту культурної спадщини в Україні. У Документі основну увагу приділено ролі місцевих і регіональних органів влади у захисті та відновленні української культурної спадщини, знищеної та пошкодженої внаслідок агресії рф.

 

Важливу роль відведено органам місцевого самоврядування і у фіксації збитків культурним об’єктам, і поданні заяв до міжнародного Реєстру збитків для нашої держави. Основні моменти декларації, які мають значення для України, включають підтвердження непохитної підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України з боку Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, а також засудження цілеспрямованого знищення культурної спадщини з боку Російської Федерації як геноцидної політики.

 

Декларація закликає до відновлення культурної спадщини України та забезпечення репарацій. Вона також акцентує на необхідності міжнародної співпраці для повернення викрадених культурних об’єктів та розбудови партнерств з європейськими органами задля відновлення України.

 

«Дніпропетровщина має чимало об’єктів культурної спадщини – понад 12 тисяч. Це археологічні, історичні пам’ятки, монументальне мистецтво. Серед них майже 100 об’єктів національного значення. Через агресію рф у нашій області пошкоджено 41 об’єкт культурної спадщини. Знищення російськими окупантами українського культурного надбання – злочин, за який країна-агресора повинна відповісти у повній мірі. Дякую Конгресу за підтримку України задля збереження безцінного надбання наших пращурів!» – прокоментував Микола Лукашук.

 

Також голова Дніпропетровської обласної ради у Страсбурзі мав зустріч з Гюнтером Бергманном – представником Палати Регіонів, радником голови парламентської групи CDU (Християнсько-демократичний союз ХДС). Пан Бергманн представляє федеральну землю Північний Рейн-Вестфалія (ФРН) в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.

 

«Працюємо над зміцненням подальшої співпраці: сфера охорони здоровʼя, взаємодія українських та німецьких підприємців, потреби українців, які через війну виїхали до Німеччини, відбудова постраждалих внаслідок російської агресії громад Дніпропетровщини. 18 листопада в Кельні має відбутися конференція Уряду землі Північний Рейн-Вестфалія з питань співпраці з Україною. Особливу увагу буде приділено регіональному партнерству між Північним Рейном-Вестфалією та Дніпропетровською областю. Вже зараз ми напрацьовуємо конкретні питання та кроки взаємодії, які будуть розглянуті у рамках цього заходу. Наші партнер зацікавлені в чіткому плані співпраці», – розповів Микола Лукашук.

 

Водночас в Раді Європи провели Парад української вишиванки. До заходу долучилися дипломати, представники української діаспори, кримські ти, діти й дорослі.