Новини

70-річчя членства України в ЮНЕСКО: у центрі підтримки культурної спадщини Університету митної справи та фінансів провели святкові заходи.

IMG_20240518_100720_288

 

До ювілею у закладі відкрили виставку надбань народного мистецтва «Візерунки долі»: колекції вишиванок регіонів України».

 

Також організували виставку фотозображень об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Італії та майстер-клас з приготування страв Середземноморської кухні.

 

Заходи відбулись за участі представників обласної та міської влади, італійської делегації, Секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Асоціації музеїв Дніпра, Дніпропетровської організації Національної спілки художників України, Офіційного представництва Міжнародного Інформаційного Нобелівського центру в Україні та інших.

 

Перед гостями виступили військовослужбовець Збройних Сил України, магістр культурної антропології, експерт з нематеріальної культурної спадщини, бандурист Василь Жованик, який виконав декілька композицій. А також — народний ансамбль фольклорного танцю «Веселка». Провели й дефіле у вишиванках від сучасних українських дизайнерів, майстрів вишивки.

 

Усі охочі могли розгледіти експозицію, сформовану з колекцій робіт членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстрині вишивки Галини Хміль-Дунай, виконуючої обов’язки директора КЗ «Дніпропетровський обласний центр молодіжної роботи, утвердження української національної та громадянської ідентичності» ДОР та дизайнерки сучасного українського одягу Оксани Рудковської, колекціонерки українського одягу Олени Семіног, дизайнерки Тетяни Щурової та одягу дев’ятнадцятого століття, що зберігся у Дніпровській гімназії № 75.

 

«Чому кажуть, що вишиванка – код нації? Тому що раніше за орнаментом та кольорами можна було визначити соціальний статус її власника, звідки він родом, його сімейний стан тощо. Потім ці знання почали втрачатись. Але з початком повномасштабного вторгнення у людей відновилося бажання пізнати старі традиції. Добре, що все більше українців та іноземців читають спеціалізовану літературу, ходять на лекції та семінари, переймають досвід досвідчених майстрів й відвідують такі заходи. Ми повинні знати свою історію», — зазначила Лілія Гиренко, начальниця управління з питань культури та спорту виконавчого апарату обласної ради.

 

На виставці фотозображень об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Італії перед гостями виступив популяризатор середземноморської дієти шеф-кухар Джанфранко Брешиа. Він зробив презентацію та поглиблений аналіз середземноморської кухні, продуктів, які її характеризують.

 

Після офіційної частини заходу гостей запросили на демонстрацію приготування та дегустацію двох страв — «Паста орек’єтте з томатами та базиліком» й «Апулійська панцанела».