Новини

Гліб Пригунов: «Слобожанське – це аргументований приклад для інших об’єднуватися і створювати нові територіальні громади»

19024819_1660126374069980_1459255410_o

 

Бюджети громад зростають у тричі завдяки реформі децентралізації. Будуються сучасні дитсадки, ремонтуються дороги, встановлюється освітлення у найвіддаленіших селах області. Усе це стало можливим завдяки розвитку територіальних громад.

19047947_1356199991162072_1767155930_n

Сьогодні голова облради Гліб Пригунов зібрав голів районів Дніпропетровської області, аби продемонструвати скільки можливостей відкривається перед тими, хто об’єднується у громади. Разом вони відвідали Слобожанську громаду – найбільш успішну та заможну у нашій області. У минулому році її бюджет склав більше 108,8  млн грн.

На сьогоднішній день все більше людей переконується в абсолютній ефективності реформи децентралізації, започаткованій Президентом Петром Порошенко. Дніпропетровщина є лідером із впровадження реформи децентралізації і має вже є багато прикладів успішного розвитку громад. Децентралізація  стає основою для майбутньої сильної України, адже сильна держава може бути такою лише із розвинутими та заможними територіями.

«Обласна рада підтримує громади у їх бажанні розвиватися. Певну частину фінансування на ті чи інші проекти ми виділяємо з обласного бюджету. Наприклад, дитячий садок у Слобожанському був збудований спільними зусиллями громади і обласної влади. Існують також різноманітні програми, орієнтовані на розвиток громад, до яких долучаються іноземні інвестори. Сьогодні новостворені громади, такі як Слобожанське – це аргументований приклад для інших об’єднуватися і створювати нові територіальні громади», — підкреслив Гліб Пригунов.

Територіальним громадам надана можливість розпоряджатися самостійно бюджетними коштами, вирішувати, куди їх витрачати, саме тому ці гроші приносять більше користі території. Окрім того, за підтримки обласної влади на Дніпропетровщині постійно реалізуються спільні проекти із європейськими організаціями. Вони орієнтовані на бюджет участі. Саме така система, коли громада самотужки вкладає частину грошей у розвиток власної території, і стимулює формування зовсім іншого, дорослого та відповідального суспільства. Таким чином, населення вчиться цінувати усі ці здобутки. Згодом з’являється бажання брати активну участь у житті громади, розвивати та підтримувати її становлення. Прикладами таких спільних проектів є ініціатива обласної ради та ЕСПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Із самого початку Дніпропетровська обласна рада виступає потужним активним партнером цього проекту. Щорічно на спів фінансування з обласного бюджету виділяється понад 2 млн гривень. З 2012 року разом з фондом «Східна Європа»  реалізуються  проекти з енергозбереження із залученням грошей громад. В цьому проекті акцентується увага на підвищенні свідомості та активності громад. В рамках  проекту громади створювали робочі групи, комітети, які самостійно вирішували пріоритетні напрямки. ДЕСПРО — Швейцарсько – Український проект з децентралізації водопостачання сільських населених пунктів. Це найкрупніші проекти. В цьому році обласна рада виділила на них понад 10 млн грн.. З 2013 року обласна рада відновила обласний конкурс «Проекти та програми розвитку місцевого самоврядування». В цьому році з бюджету області для переможців конкурсу створений призовий фонд – 10 млн гривень. В положенні про конкурс вперше введено норму, про обов’язкове спів фінансування громади – 5%. Переможці можуть отримати від 500 000 до 800 000 гривень. За підтримки цього скликання обласної ради також відновили проведення конкурсу мікропроектів з енергозбереження та енергоефективності серед органів самоорганізації населення. Переможці конкурсу мають внести 20% своїх коштів, а також можуть залучати кошти партнерів: бізнесменів, фермерів тощо.

Таким чином обласна рада є безпосереднім учасником децентралізаційних процесів, і головною своє метою бачить – залучення громад до активної громадянської позиції.