Новини

Збільшиться фінансування екологічних проектів області

IMG_9545

 

В обласній раді триває підготовка до 9-ї сесії обласної ради,яка відбудеться вже завтра — 14 липня. Одним з головних — блок екологічних питань. Напередодні, у ході засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження депутати розглянули ряд важливих для нашого регіону екологічних проектів, які будуть винесені на сесію. По-перше, на Дніпропетровщині планують створити „Базавлуцький прибережно-річковий комплекс” 4256,52 га. на території Нікопольського району. До кінця рокупланується розширити територію регіонального ландшафтного парку „Дніпрові Пороги”,який охопить  Дніпровський, Синельниківський та Солонянський райони. Також створюється КЗ «Спеціальна адміністрація регіонального ландшафтного парку Дніпрові пороги».

Змінами до програми пропонується збільшити орієнтовні обсяги фінансування на 100 млн грн. по заходах з очищення та регулювання річок і водойм, відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного та санітарного їх стану. Загальні обсяги на по цьому напрямку в межах програми складуть 235 млн грн. у 2017 році. Також передбачається збільшення фінансування заходів з ліквідації наслідків підтоплення на забудованих територіях, у першу чергу тих, що потребують термінового захисту на 25 млн грн. Загальні обсяги на 2017 рік тут складуть 100 млн грн. Також запропоновано збільшити орієнтовні обсяги фінасування на організацію, розбудову та вдосконалення регіональної автоматизованої мережі спостережень за станом повітря на 2 млн грн., сума на 2017 рік складе – 12 млн грн. Більше 54 млн грн. за власний рахунок КП «Дніпроводоканал» передбачає направити на впровадження технології очищення стічних вод від фосфатів на станціях аерації.

«Наша область є найбільш екологічно забрудненою. Вирішення екологічних проблем потребує стратегічного підходу та постійної роботи. Наша екологічна стратегія є масштабною та охоплює усі екологічні сфери Дніпропетровської області. Тому у рамках нашої Екологічної програми реалізується такі заходи як створення природних заповідників, аби рівень антропогенного навантаження на довкілля зменшувався», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

Одне з головних питань, яке хвилювало депутатів та громадськість – екологічний вплив на довкілля від діяльності Придніпровської та Криворізької ТЕС після їх переходу на споживання з антрацитної марки вугілля на газове. Нагадаємо, що українська енергетика знову зіткнулася з серйозним викликом у зв’язку з втратою вугледобувних підприємств неконтрольованих територій. Тепер нашим ТЕС, що працюють на антрацитовому вугіллі, необхідно знаходити альтернативу. У той же час, Україна має значні запаси вугілля газової марки, який видобувається на контрольованій території. Тому указом профільного міністерства усі ТЕС мають перейти на споживання газового вугілля. У компанії ДТЕК, яка є власником Придінпровської та Криворізької ТЕС пообіцяли до кінця опалювального сезону перевести 2 блоки Придніпровської ТЕС на газову марку вугілля. За їх словами, викиди забруднюючих речовин будуть у межах законодавчих норм. Голова комісії Анатолій Івахно наголосив на негайному дотриманні ДТЕК екологічної стратегії, та закликав їхнє керівництво не ухилятися від виконання нормативних заходів . «Ми є народними обранцями та самі живемо на Дніпропетровщині і нам не байдужий стан нашого довкілля. Вимагаємо від підприємства-забруднювачі не порушувати взяті на себе обов’язки по захисту навколишнього середовища. А ми у свою чергу, будемо робити усе можливе, аби їх робота не шкодила екології нашого регіону», – зазначив він.