Без рубрики

Новини

Гліб Пригунов: «Завдяки волонтерам Україна вистояла усі ці роки бойових дій!»

IMG_9751

Голова обласної ради привітав волонтерів Дніпропетровщини із наступаючим «професійним» святом.

IMG_9766

5 грудня визнаний Всесвітнім днем волонтерів ще у 1985, але тільки останні роки ця дата стала особливо значущою для України. Бойові дії на сході спричинили формування всенародного феномену. Одним із найбільш активних став волонтерський рух Дніпропетровщини.

«Наша область є прифронтовою, саме тому волонтерський рух Дніпропетровщини став міцним щитом на шляху ворога і залишається ним досі, він є чи не найчисленнішим! З нагоди Дня волонтера вітаю усіх причетних, шкода, що заїхати до кожного не має фізичної можливості, але віртуально тисну руку всім!» — зазначив голова обласної ради.

Гліб Пригунов відвідав з привітаннями лікарню ім.Мечникова, де волонтери допомогли тисячам поранених бійців, де команда лікарів врятувала безліч життів. На початку бойових дій машини швидкої допомоги без зупинки перевозили постраждалих військових саме до лікарні ім.Мечникова. Персонал та волонтери працювали і вдень, і вночі, допомагаючи армії України. Наступними Гліб Пригунов привітав волонтерів Вокзалу 24. Ідея створення куточку для бійців та їх родин з’явилась у 2015. Дніпровський вокзал – станція, через яку проїжджають бійці на фронт і з фронту, їх рідні та близькі.

«Усім потрібно десь перечекати, випити чаю, перекусити, потрібно допомогти із транспортом та квитками. Втім, найголовніша причина, чому ми створили цей пункт, – це, аби бійці мали своє місце, призначене для відпочинку, аби вони не були, наче загублені та непотрібні на вокзалі», — зазначила Наталія Хазан, волонтер Вокзалу 24. Задіяно у проекті 120 чоловік. За 3 роки через волонтерів вокзального центру пройшли приблизно 130 тисяч воєнних. Протягом останніх 3 років вдячні бійці залишали шеврони на згадку, і сьогодні Вокзал 24 має найбільшу в Україні колекцію шевронів. Також надзвичайну допомогу пораненим бійцям надають волонтери центру при військовому шпиталі у Дніпрі. З 2014 року тут надали підтримку близько 18 тисячам захисників з усієї України. Волонтери розповідають, що навіть зараз, у більш спокійний час, просто звичайної кави в день у шпиталі випивають близько 250 чашок.

«У 2014 при повному навантаженні ніяку статистику не вели, але на картку, яку ми зареєстрували у 2015 на сьогодні від жителів всієї України прийшло майже 100 тисяч гривень. Усі допомагають, чим можуть. Люди купляють їжу, готують самі і приносять нам, одна жінка зі Львову кожного місяця із власної зарплатні висилає нам від 200 до 500 гривень», — розповіла Олександра Каладжиєва, волонтерка центру у військовому шпиталі. Однією з волонтерок у шпиталі є маленька дівчинка, яка отримала позивний Промінчик. Вона разом із мамою з самого початку воєнних дій приходить до волонтерського центру, допомагає дорослим та складає пісні про Україну.

«Показово те, що до волонтерства приєднались усі верстви та категорії українців, дорослі та діти, робітники, підприємці та, навіть, пенсіонери. Усі роблять той внесок, який можуть. Від приготування пиріжків бійцям до великих спонсорських проектів. Про що це говорить? Про те, що народ з такою єдністю та патріотизмом рухається до цивілізованого, заможного майбутнього!» — підсумува голова обласної ради Гліб Пригунов.