Без рубрики

Новини

Гліб Пригунов: «Передача земель у розпорядження громад має пройти оперативно, прозоро і максимально комфортно для всіх».

IMG_0035

У січні цього року урядом було прийнято вольове та значуще рішення – схвалення Постанови про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у комунальну власність ОТГ. Саме громади мають повноцінно розпоряджатися землями на місцях. Це рішення дає можливість провести земельну децентралізацію, не вдаючись до законодавчих змін. Проте, головна перевага – це прозоре формування доходу до місцевих бюджетів у частині плати за землю!

З метою обговорення алгоритму передачі земель та з’ясування усіх деталей, сьогодні пройшла розширена робоча нарада управління земельних ресурсів з керівниками ОТГ. Розповідали про існуючий робочий механізм передачі: ОТГ подає клопотання до відповідного головного управління Держгеокадстру про передачу земель; проводить інвентаризацію земель в межах громади; реєструє земельні ділянки у кадастрі і отримує їх у комунальну власність. У середньому передача земель для однієї ОТГ може тривати близько двох місяців.

IMG_0072

Голова обласної ради Гліб Пригунов поставив перед керівниками ОТГ завдання: «Є робочий процес, який наша держава проходить вперше. Досвіду в цьому немає, але є здоровий глузд. Необхідно все правильно організувати. Звертайтеся до керівників Держгеокадастру на місцях, проводьте якісну інвентаризацію. Якщо потрібна допомога, ми — до ваших послуг. Втім, передачу землі необхідно реалізувати оперативно, прозоро і максимально комфортно для всіх. Бажано, до кінця цього року».

За даними Мінрегіону в Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких знаходиться орієнтовно 759 тисяч га земель сільськогосподарського призначення державної власності. На Дніпропетровщині утворено 56 ОТГ, з яких три готові до інвентаризації. Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua), а отримати оперативні консультації фахівців Держгеокадастру з усього спектру визначених питань можна за номером спеціальної гарячої лінії 0-800-50-25-28.