Новини

Громадськість ініціює створення «Музею спротиву Голодомору» у Дніпрі

IMG_8906

У Дніпропетровській обласній раді відбувся круглий стіл «Голодомор: питання формування національної пам’яті серед населення Дніпропетровської області». На заході були присутні представники органів місцевого самоврядування, громадськість, активісти та історики.

Головною питанням було створення музею у Дніпрі. Учасники вирішили, що він має носити назву «Музей спротиву Голодомору».

«Ми вирішили зробити акцент на слові «спротив», адже саме тут у Дніпропетровській області завжди, у тому числі у роки голодомору, люди найбільше виражали свій спротив, саме тут був найактивніший повстанський рух», — зазначив громадський діяч та один з організаторів заходу Влад Малько.
Учасниками заходу було прийняте рішення про необхідність створення окремого тематичного музею на території міста, де працюватимуть історики та науковці, що глибоко володіють знаннями щодо відповідного періоду в історії країни.

У ході засідання затвердили робочу групу, котра продовжить роботу та координацію щодо створення музею: Л. Богачева, Д. Каюк, В. Малько.
Експерти вже визначили для себе перше завдання — розпочати збір матеріалів для експозицій та свідчень тих, хто готовий їх надавати на території міста та області.
Серед декількох варіантів можливого розташування музею вирішили у подальшому розглянути розташовані на правому березі будівлю «Палац охорони здоров’я» на вул. Щербаня,1 та недобудований Музей ракетно-космісної техніки на Набережній.

«На Дніпропетровщині проживає багато національних меншин, які також стикнулись у своїй історії із геноцидом та голодомором. Так само як і мій вірменський народ, — зазначив заступник голови облради Мгер Куюмчян, — ми повинні пам’ятати про жахи цього антилюдського явища, знати про його наслідки і ніколи більше його не допустити!».