Новини

Розбудова системи екомоніторингу Дніпропетровщини триває.

Untitled-design-Пользовательские-размеры
 Екологічний стан довкілля – це питання, яке безпосередньо стосується кожного мешканця нашого промислового регіону. Сьогодні спільно з екологами, активістами, експертами та представниками різних гілок влади відбувся круглий стіл на цю соціально важливу тему. Висновок один – необхідно побудувати комплексну систему екологічного моніторингу. Вона передбачає створення автоматизованих систем спостереження за довкіллям у різних куточках області, єдиний центр обробки даних та злагоджену взаємодію між активістами, владою і підприємствами-забруднювачами.
IMG_2983
Обласна рада починаючи з 2016 року реалізовує програму екологічної безпеки. В її рамках у Дніпрі, Нікополі й Павлограді було встановлено і зараз успішно працюють три автоматизовані стаціонарні пости спостереження за станом атмосферного повітря та один мобільний. Їх визначна користь в тому, що спеціальне обладнання збирає та обробляє дані стосовно стану навколишнього середовища та передає інформацію на сервер. Через інтернет кожна людина може побачити в яких екологічних умовах вона живе, і головне чим дихає. Також усі зібрані дані можна порівняти з інформацією, яку надають підприємства-забруднювачі. На думку фахівців, незалежні вимірювання будуть кардинально відрізнятися від тих, що надають самі підприємці. Отже, відрахування у бюджет (екологічний фонд) можуть зрости в рази, а стан територій значно покращиться!
 IMG_2959
Для порівняння у європейських країнах процес розбудови екологічного моніторингу розпочався ще у 1970-х роках. За міжнародними стандартами у Європі на один мільйон мешканців функціонує від 10 до 20 еко-постів. Сучасне спеціалізоване обладнання коштує чимало. В Україні це питання почали розглядати з 2000 років. Втім голова обласної ради Гліб Пригунов переконаний, що на Дніпропетровщині система екомоніторингу буде успішно розвиватись:
«Екологічна безпека області – це один із пріоритетних напрямків нашої роботи. Ми розуміємо, що наша країна стоїть лише на початку шляху до якісних екологічних змін. Втім – це процес не одного місяця і навіть року. Проте я переконаний, що в результаті, ми українці зможемо дихати свіжим повітрям і жити у безпечних умовах.»
IMG_2924
IMG_2978
IMG_2985