Новини

Аварійний викид на Придніпровській ТЕС – облрада вимагає запровадження заходів екобезпеки на підприємстві!

69811528_665239530663510_7864194932699824128_n

Два дні тому жителі Дніпра та області були схвильовані хмарою чорного диму, яка з’явилась над електростанцією. Ситуацію у прес-службі ТЕС пояснили збоєм автоматики котла. Втім, як саме це вплине на стан екології області, не всім і не до кінця зрозуміло.
«Цей залповий викид є аварійною подією, які на підприємстві, на жаль, трапляються доволі часто. Проте, не тільки вони негативно впливають на забруднення повітря у місті та області. Викиди є постійно, навіть , коли це не так помітно неозброєним оком. Сама по собі діяльність Придніпровської ТЕС наносить негативний вплив довкіллю», — розповів Олексій Ангурець, депутат обласної ради та заступник директора обласного «Центру екологічного моніторингу».
За статистичними даними Придніпровська ТЕС входить у 25 найбільших забруднювачів Дніпропетровщини. Підприємство включене в обласну екологічну програму https://oblrada.dp.gov.ua/rishennia/sklikannia-7/xvii-sessia/%e2%84%96-476-17vi%d1%96-16-08-2019-%d1%80/.
Як зазначив Олексій Ангурець: «Останні роки обласна рада розробила програму, в якій зазначені ті кроки та заходи, які мають бути виконані підприємствами для екологічної безпеки. Окрім того, з метою виконання завдань програми було створене КП «Центр екологічного моніторингу». На сьогодні працює 12 станцій моніторингу в області, 4 з яких — у місті Дніпро. Дані цього моніторингу є у відкритому доступі для кожного — https://ecomonitoring.info/widget/grafic-widget/».
Проте, даних з Придніпровської ТЕС там немає, адже підприємство на пропозицію «Центру екомоніторингу» надавати інформацію відмовилось.
«Вже більше року як на ТЕС самостійно встановили станцію моніторингу, наразі йдуть перемовини про те, аби підприємство надавало відкриті дані в онлайн режимі. Поки що цей діалог не завершився позитивно», — підсумував Олексій Ангурець.
У минулому році депутати Дніпропетровської обласної вже робили звернення до Державної екологічної інспекції України щодо забезпечення термінового проведення комплексної перевірки на Придніпровській ТЕС. Але час дипломатичних перемовин, мабуть, скінчився, — переконані в облраді. Наступним кроком буде створення робочої групи з активістів, юристів та депутатів. Результати роботи групи будуть передані у правоохоронні органи.