Новини

Безглютенові страви, безлактозне молоко, свіжі позиції на кожній перерві та справжні шефи замість кухарів: як зміниться харчування школярів регіону

20211008134934_IMG_0520

Про оновлення харчоблоків, підвищення кваліфікації кухарів, культуру та правильні звички здорового харчування говорили під час регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся у Дніпрі. Це третій подібний захід на теренах країни. Форум відбувся в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ за ініціативи Олени Зеленської.

«Два роки тому ця реформа почалась з мого бажання забезпечити своїм дітям якісне харчування під час здобуття освіти. Тепер — це важлива місія. Ця реформа не про їжу і не про їдальню як таку. Це реформа мислення. Сьогодні ми з експертами хочемо донести єдине бачення реформи, її основні складові. Ми хочемо, аби представники місцевої влади та освітяни дізнались більше про впровадження нових норм й практик і могли продовжити діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.

В заході також взяли участь Міністр охорони здоров‘я Віктор Ляшко, заст. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій, заступниця Міністра економіки Ірина Новікова, заст. Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря. А також представники шести областей України — освітньої ланки та влади.

На Дніпропетровщині працює 841 школа і, на думку учасників форуму, кожна їдальня в цих навчальних закладах має модернізуватись. Цей процес вже розпочато. Наразі Держпродспоживслужбою вже погоджено 839 варіантів нових меню, які будуть впроваджені в регіоні. Ще 867 — подані освітніми закладами на розгляд.

Експерти презентували освітянам Дніпропетровщини нове шкільне меню, обговорили нові стандарти громадського харчування, успішні кейси інших країн, організацію публічних закупівель та шляхи імплементації впровадження змін на місцях. Майстер-клас для учасників форуму провели експерти проєкту «Нове шкільне харчування». За 45 хвилин команда з чотирьох кухарів приготувала обід з шести стравою для 600 осіб.

«Цим експериментом ми хочемо показати, що готувати свіжу, корисну та смачну їжу за тривалість уроку — реально. Загалом нове шкільне меню містить 160 страв, які можуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. В ньому є традиційні українські страви й популярні зразки різних кухонь світу. Є ньоки, мінестроне й шпундра. Можливо зараз це звучить важко, але це дійсно смачно. З новим меню діти розширять свій кулінарний кругозір. Буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень. Нескромно, але я вважаю його взірцевим», — сказав засновник соцпроєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

Після дегустаційної частини учасники знову взялись до обговорення. З-поміж інших тем форуму: «гнучкий період» переходу, підхід до складання меню, безпека приготування та переоснащення закладів – капремонти харчоблоків та їхнє будівництво «з нуля».

!!!!20211008122905_IMG_0348

20211008121524_IMG_0286 20211008122653_IMG_0337 !20211008111951_IMG_0145

20211008105629_IMG_0025_1 !!!20211008124203_IMG_0383 !!!!20211008131657_IMG_0473 !!!!20211008124356_IMG_0396 !!!20211008124201_IMG_0380 !!!20211008124129_IMG_0374 20211008134750_IMG_0510 20211008140111_IMG_0535 20211008140758_IMG_0545 20211008134806_IMG_0513 20211008133757_IMG_0492 20211008134817_IMG_0516(1) 20211008134010_IMG_0494 20211008134934_IMG_0520 20211008134920_IMG_0519