Новини

Безкарна вирубка лісу має бути припинена.

Леса

На жовтневій 10-тій сесії облради VII скликання було прийняте рішення „Про створення комунального підприємства „ДНІПРОЛІС”ДОР”. Його завданням є контроль та збереження лісових масивів на Дніпропетровщині.  Нове КП повинне стати на допомогу державним лісогосподарським підприємствам у сфері господарювання та відновлення лісистості нашої області.

Таке рішення депутати визнали нагальним, адже в області дійсно існують питання, які необхідно вирішити терміново. У нас 198,6 тис. га земель лісового фонду, а близько 100 тис. га фактично не знаходяться на балансі жодної установи чи підприємства, бо мають статус регіональних ландшафтних парків, заказників заповідників місцевого значення чи э полезахисними лісосмугами.

Ліси та лісосмуги, які не впорядковані, потребують термінової інвентаризації, бо фактична безвідповідальність за них призводить до безкарних вирубок лісонасаджень, а поліція «розводить руки», бо за документами дерев не існує.

За словами заступника голови обласної ради Антона Кумановського, відсутність центрального фінансування державних лісогосподарських підприємств Дніпропетровської області створила ризики тотального знищення лісів і лісових масивів, що може загрожувати загальній екологічній ситуації у нашому промисловому регіоні.

«Екологічна стратегія – це один з головних пріоритетів роботи обласної ради, ми дуже пильну увагу приділяємо збереженню природи нашого регіону. Безперечно, захист лісових насаджень є невід’ємною частиною цілого екологічного напрямку, який ми реалізуємо на Дніпропетровщині», — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Депутати обласної ради прийняли рішення, що необхідно вжити невідкладних заходів для відновлення повноцінного фінансування лісогосподарських підприємств області у межах, передбачених законодавством, а також почати дискусію про передачу земель лісогосподарського призначення до комунальної власності територіальних громад  Дніпропетровської області.

«Першочерговою задачею новоствореного КП буде термінова інвентаризація проблемних лісосмуг та отримання повного пакету документів на дерева. Ця системна робота буде спрямована на полегшення праці правоохоронців та притягнення до відповідальності правопорушників-лісорубів»,  – підсумував заступник голови обласної ради Антон Кумановський.