Новини

Безкоштовна трансплантація кісткового мозку: Дніпропетровська обласна дитяча лікарня отримала право проводити пересадження стовбурових клітин за рахунок коштів держбюджету

photo5463013171913668730

Сьогодні Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо розширення переліку медзакладів, які отримуватимуть фінансування від держави для проведення трансплантацій кісткового мозку. До оновленого списку медзакладів увійшли три установи, серед яких — Дніпропетровська обласна дитяча лікарня, столична «Феофанія» і дитячий медичний центр у Львові. Це означає, що фінансуватиме проведення операцій Міністерство охорони здоров‘я, яке раніше вже розробило відповідний пілотний проєкт.

«Наші зусилля й прагнення зробити медицину у Дніпрі та Дніпропетровській області більш якісною не проходять даремно. Торік ми звернулися до МОЗу з проханням включити обласну дитячу лікарню до проєкту з трансплантації органів, і нас почули. Після того, як подали документи і отримали позитивну відповідь, можу з упевненістю сказати: це дійсно знакова подія для всієї області», – розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

В Дніпропетровській обласній дитячій лікарні торік вже проводили аутотрансплантацію кісткового мозку 4-річному хлопчику. Тоді витрати компенсувалися з обласного бюджету.

«Ми чекали на сьогоднішнє рішення Кабміну кілька місяців. Вже маємо досвід проведення подібних втручань, і стати учасниками пілотного проєкту було дуже важливим завданням. Нині ж ми отримуватимемо фінансування від МОЗу і врятуємо не одне дитяче життя. Вдячний обласній раді за докладені зусилля у вирішення цього питання», – розповів генеральний директор Дніпропетровської обласної дитячої лікарні Олексій Власов.

На 2022 рік в держбюджеті передбачено понад 900 млн грн для реалізації проєкту.