Новини

Безпека праці по-європейськи – Дніпропетровщина переймає досвід Латвії

69154773_2613458638698922_2653193322432036864_n

Сьогодні підприємства страждають від безкінечних перевірок та штрафів від багатьох інстанцій. Лідерами в цьому анти рейтингу є Інспекція з питань праці. В обласній раді зібрали представників цих державних контролюючих інспекцій та профспілок. Головна мета – покращити систему роботи «підприємства – контролюючі органи». Спеціалісти європейської країни розповіли про безпеку праці по-латвійському.

Для Латвії штрафні санкції – не самоціль, стверджують експерти. Здебільшого їх отримують за нелегалів. А от з охорони праці штрафи складають лише 1%. Цікаво, що у Інспекції з питань праці є помічники – «компетентні інституції». Це фірми які спеціалізуються на наданні послуг з підвищення безпеки праці на підприємствах. Типовий контракт передбачає розробку плану заходів, інструкцію персоналу, заміри параметрів, які впливають на здоров’я, медогляди, інструктаж і навіть участь в перевірках інспекцій та надання юридичної допомоги у судах. Також  у них створена онлайн-платформа навчання та оцінки знань з безпеки праці.

Проведення такого обміну досвідом є частиною великого проекту «Підтримка соціального діалогу на Дніпропетровщині» між бізнесом, владою та профспілками. В його рамках вже вивчено успіхи Німеччини, Грузії, тепер і Латвії.

Голова обласної ради Гліб Пригунов підсумовує: «Бізнес повинен отримувати прибуток! Від нього напряму залежить наповнення бюджету області. Тому дует «підприємства – контролюючі органи» повинен працювати злагоджено, ефективно і законно. У 2017 році ми підписали угоду з німецьким об’єднанням роботодавців NОRDMETALL. Разом ми працюємо над впровадженням на Дніпропетровщині європейського досвіду здійснення інспекцій у трудових відносинах».