Новини

Будівля-музей Олени Блаватської буде реконструйована

IMG_4282

Близько 8 мільйонів гривень планується виділити з обласного бюджету на реконструкцію будівлі-музею Олени Блаватської. Про це зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов під час наукових читань присвячених 185 річниці з дня народження видатного філософа Олени Блаватської. На заході також були присутні її послідовники з США, Італії та інших країн світу.

Сьогодні споруда, у якій народилася, проживала Блаватська та її родичі є історичною цінністю. У планах обласної влади відродити будівлю та прилеглу територію, якими вони були з самого початку —  з великим професійним квітником та фруктовим садом. І таким чином, відтворити справжній музейний комплекс, а на його базі створити науковий дитячий центр.

Зараз з міською владою ведуться переговори щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із власністю землі, що раніше належала родині.

«Родина Блаватських відома у всьому світі своїми прогресивними поглядами, вихідці з цієї родини були відомими письменниками, економістами, філософами та громадськими діячами, які завжди стояли на вістрі соціальних проблем. Кому, як не жителям, Дніпра, звертати увагу на спадщину своєї співвітчизниці, яка стала відомою в усьому світі. Її роботи дуже глибокі й складні для сприйняття, тому завдання учених — переосмислити її напрацювання. Людство старається це робити на щорічних конференціях та читаннях, виходять фільми, присвячені її діяльності. Цьогоріч обласна рада профінансувала створення фільму про нашу видатну співвітчизницю.

Я дуже радий, що з року в рік у нас з’являється більше однодумців і партнерів, які все більше і глибше занурюються у її творчість», — зазначив Гліб Пригунов.

Нагадаємо, видатний філософ, теософ та літературознавець Олена Блаватська народилася 12 серпня 1831 року у м. Катеринослав (Дніпро). Свого часу вона заснувала Теософське товариство, головною метою якого було «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не матиме значення різниця у расі, кольорі шкіри, статі, касті та віросповіданні». Її роботи здобули широку популярність у Великій Британії, США та інших країнах світу.

 

 IMG_4198 IMG_4203 IMG_4235 IMG_4282 IMG_4307