Новини

Вони не спасували перед труднощами

_MG_1209

Дніпро вшановує пам’ять ліквідаторів на Чорнобильській АЕС. Минає 33 роки від дня трагедії. Саме 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці пролунав потужний вибух. Світ став свідком однієї із найжахливіших катастроф в історії людства – аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Ця подія змінила життя сотень тисяч сімей. За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло. Понад 70 тисяч стали інвалідами. Під радіоактивне випромінювання потрапило 1,9 млн людей в Україні. Поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин зі зруйнованого реактора вдалося лише ціною героїзму тисяч ліквідаторів. Країна сьогодні згадує цих відважних людей. У Дніпрі біля пам’ятника «Чорнобильський дзвін» пройшла пам’ятна церемонія та покладання квітів. Влада області та міста, представники духовенства, прості мешканці і безпосередні учасники тих подій вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«У цей день ми будемо завжди дякувати ліквідаторам за збереження майбутнього для мільйонів людей ціною власного здоров’я та життя. Сьогодні весь світ вшановує пам’ять загиблих та висловлює щиру вдячність живим ліквідаторам тієї страшної катастрофи!» — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.